VREMENSKE NEPRILIKE

Lokaliziran požar na Visu, opožareni maslinici

10.09.2020 u 20:08

Bionic
Reading

Na Visu je u poslijepodnevnim satima buknuo velik požar. Na teren su izašli brojni vatrogasci, no kanaderi zbog vremenskih prilika nisu mogli doći u pomoć. Požar je izbio na lokaciji Milna, Podstražje, a Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije dojavu je dobila u 18 sati. Oko 22 sata vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar, a na požarištu će ostati dežurati cijelu noć, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu.

Vatrena stihija zaprijetila je i kućama u naselju Podstražje te zahvatila nekoliko maslinika a zbog mraka zasad nije moguće utvrditi kolika je šteta, odnosno površina izgorjele borove šume i niskog raslinja.

Na teren su izašli pripadnici DVD-a Vis i Komiža, u početku 25 do 30 vatrogasaca s desetak vozila.

Pozvali su i kanadere, no oni nisu mogli poletjeti. Vremenske prilike su loše, puše tramontana, javlja N1.

Od zapovjednika viškoga Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ede Vitaljića doznaje se da je požar koji je u četvrtak navečer buknuo na Visu zaprijetio kućama u naselju Podstražje na jugoistočnom dijelu otoka, ali su vatrogasci spasili to naselje od prodora vatrene stihije.

'Požar se širi prema zapadu otoka odakle puše vjetar te kovitla vatru koju vatrogasci pokušavaju staviti pod kontrolu,' rekao je Vitaljić Hini. Požar gase 54 vatrogasca s 11 vozila. Oni će cijelu noć nastaviti s gašenjem požara i njegovim stavljanjem pod kontrolu, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Na području zahvaćenom ovim požarom pretežito je borova šuma.