KOLAPS ŽELJEZNICE U NJEMAČKOJ

Povrat novca zbog pregrijanih vlakova!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 14.07.2010 14:07
  • Objavljeno 14.07.2010 u 13:40
Vlak

Vlak

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bili su ponosni na svoje vlakove InterCity Express, a onda je sve krenulo nizbrdo. Njemački mediji izvještavaju o novoj blamaži u željezničkom prometu, usred najvećih vrućina otkazali su klima-uređaji, a pojedini putnici izgubili su svijest i morali biti zbrinuti zbog zlostavljanja na +50. Slijede isprike i hitna isplata 150 posto cijene vozne karte

Scena kao da se odvijala u Hrvatskoj: vruć ljetni dan, u vlakovima otkazala klima, temperatura se penje iznad 50 stupnjeva, a putnici gube svijest od toplotnog udara i završavaju u bolnici.

Mediji izvještavaju o novoj blamaži nacionalnih željeznica, nadležni daju nemušta objašnjenja, a ostavku ne podnosi nitko. Samo još nedostaje barba Luka!

Ipak, opisano se proteklog vikenda dogodilo u Njemačkoj, kao još jedan u nizu od skandala koji potresaju državni koncern Njemačke željeznice.

Da stvar bude gora, klimatizacija je otkazala u vlakovima InterCity Express, čiji su najnoviji modeli svježe pušteni u promet krajem travnja ove godine.

Uprava Njemačkih željeznica ICE-vlakove predstavila je kao svoj dragulj, koji je superbrz, troši manje struje te je posebno dizajniran za udobnost putnika. No kada oni svoja iskustva u vožnji ICE-vlakom opisuju kao pakao, onda je jasno zašto je taj ultramoderni vlak prozvan Imagekillerom.

Od vrućine onesviješteni putnici tek su nastavak crne serije, koja je započela u ljeto 2008. kada je jedan vlak iskočio iz tračnica odmah nakon što je napustio kolodvor u Kölnu.

Pukom srećom nije bilo povrijeđenih. Nakon toga su novinari otkrili višegodišnje sigurnosne propuste kod berlinskih gradskih vlakova, a zima je donijela zamrzavanje tračnica, što je izazvalo zastoje i kašnjenja.

Povrh toga, događaju se i bizarne nesreće, poput vrata vlaka koja su otpala sama od sebe pri vožnji ili standardno zaštopanih toaleta.

Cinici komentiraju da su Nijemci nekad bili mnogo efikasniji u željezničkom transportu ljudi, a uprava željeznica se ne snalazi ni u odnosima s medijima, koji su se raspisali o 'PR-katastrofi'.

Putnici koji su se kuhali ipak su profitirali - Njemačke željeznice će im hitro isplatiti 150 posto cijene vozne karte. To, naravno, ne garantira da će sljedeći put uopće htjeti putovati vlakom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi