JANDROKOVIĆ O LJUBLJANSKOJ BANCI

'Povlačenje tužbi ne smatram dobrim korakom'

24.01.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Povodom krize u odnosima sa Slovenijom koja blokira ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u svom parlamentu, što bi potencijalno moglo ugroziti ulazak Hrvatske u EU, oglasio se i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković (HDZ) koji smatra da bi povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima bio pogrešan potez

'Osobno iščitavam da bi hrvatska Vlada mogla biti spremna na povlačenje tužbi, što ne smatram dobrim korakom jer smatram da se to moglo braniti kvalitetnijom politikom i aktivnijom diplomacijom', kazao je novinarima Jandroković. Spominju se neka alternativna rješenja, dodao je, međutim ne navodi se koja su, a dok ne vidimo točno o čemu se radi, ne bi bilo dobro komentirati.

Bivši ministar smatra da smo sada po pitanju ratifikacije stjerani u kut i ovisimo o unutarnjoj situaciji u Sloveniji koju slovenski radikali mogu itekako koristiti upravo da napakoste Hrvatskoj. Situacija u Sloveniji se dodatno zakomplicirala nakon što je Građanska lista Gregora Viranta napustila vladajuću koaliciju koja je izgubila većinu u parlamentu. Eventualni prijevremeni izbori praktički bi onemogućili ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om i odgodili ulazak Hrvatske u EU na neodređeno vrijeme.

Jandroković smatra da je krajnje vrijeme da se sa Slovenijom pokuša naći prihvatljivo rješenje koje će odvojiti pitanje Ljubljanske banke od ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma. 'Već dug niz mjeseci HDZ ukazuje na nužnost agresivnijeg i aktivnijeg pristupa hrvatske Vlade i diplomacije u rješavanju tog pitanja, međutim to se nije dogodilo i sada umnogome ovisimo baš o situaciji u Sloveniji', kazao je on.

Jandroković smatra da bi bilo katastrofalno i za Sloveniju, a naravno i za Hrvatsku, da 1. srpnja ne postanemo članica EU-a. Žali što su se stvari potpuno prebacile na unutarnje političke igre u samoj Sloveniji te zato što ne kontroliramo situaciju.

Za nastalu situaciju u kojoj je ulazak Hrvatske u EU doveden u pitanje smatra odgovornom cijelu vladu Zorana Milanovića. 'Čuo sam čak od visokih dužnosnika te vlade, od ministrice Pusić i potpredsjednika Mimice, da hrvatska strana nije ni željela riješiti to pitanje protekle godine jer se plašila da bi Slovenija mogla postaviti neki drugi uvjet u nekoliko preostalih mjeseci. Ako je to bila taktika, ona se zaista pokazuje pogrešnom. Nije mi bilo poznato koji je to drugi uvjet, treba pitati njih, ali oni su se plašili nečeg što nama nije poznato i kalkulirali su s konačnim rješenjem za Ljubljansku banku i zaista pogriješili', poručio je ovaj HDZ-ovac.