JAVNA RASPRAVA OKO IZMJENA ZAKONA

'Povjerenstvo za sukob interesa: ni jednostranačka mašinerija, ni DORH'

04.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U nizu zakona čije je izmjene najavila nova Vlada nalazi se i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a zbog kojega je u Saboru bilo dosta otpora upravo od strane današnje većine, dok su nevladine udruge upozoravale da je sve obavljeno forme radi spram Europske unije i nadaju se da će novi zakon stvari postaviti na pravo mjesto

Glavni kamen spoticanja pri izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa bio je način izbora peteročlanog Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa, naime, prilikom usvajanja toga zakona tadašnja je oporba demonstrativno napustila sabornicu jer nije prihvaćen njihov amandman da se članove bira dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom. U međuvremenu, izbor članova novoga Povjerenstva prema novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, a prema kojemu bi ono s pet članova trebalo biti nestranačko i profesionalizirano tijelo, dvaput je propao.

Stoga je tehničke stvari odrađivalo postojeće Povjerenstvo, sastavljeno od 11 članova, od čega šest saborskih zastupnika te pet osoba iz redova javnih uglednika, s tim da je na potonjima sve i ostalo jer je saborskim zastupnicima prestao mandat pa Povjerenstvo nema kvorum. Međutim, čeka ih posao kontrole imovinskih kartica novih dužnosnika, koji ih trebaju predati 30 dana od stupanja na dužnost.

Da unatoč krnjem sastavu nema prepreka djelovanju Povjerenstva, kazao je i Josip Leko, jedan od bivših članova toga tijela, koji ističe da je 'zadaća Povjerenstva preventivna u smislu provjeravanja činjenica'. Nema sumnje da će se ići u izmjene zakona, ali kada i kako, to je, naglašava, 'stvar dinamike i prioriteta koje određuje Vlada'. 'Mogu samo podsjetiti da smo mi i ranije kao oporba nudili kompromis, jer konsenzus je nužan s obzirom da je riječ o tijelu koje odlučuje o svima i stoga ne smije biti jednostranačka mašinerija', zaključuje Leko.

U očekivanju novih boljih stručnijih rješenja

Premda se neslužbeno govori da je jedna od vjerojatnijih opcija vraćanje rješenja prema kojemu je na čelu Povjerenstva bila oporba, iz GONG-a apeliraju da se ovaj put zakon ne donosi naprečac i preko noći te da su potrebni visoki kriteriji, i to ne samo zbog Poglavlja 23, upozorava izvršni direktor te nevladine udruge Dragan Zelić: 'Nadamo se da će se pri izmjenama voditi računa o profesionalnim kriterijima, jer Zakon o sprečavanju sukoba interesa jedan je od važnih zakona u borbi protiv korupcije i mislimo da će odgovornost buduće Vlade biti da donese jedan dobar zakon koji će na adekvatan način sprečavati sukob interesa i otkrivati takve slučajeve'.

'Međutim, zadaća toga tijela nije da glumi DORH, nego da bude neovisno, učinkovito i stručno, a nadamo se da će ovaj put biti provedena široka javna rasprava u kojoj će moći sudjelovati sve zainteresirane strane', kaže Zelić. Naime, Povjerenstvo nije i ne treba biti svemoguće, njegova je uloga svojim odlukama stvarati dobru praksu, a neke stvari, poput morala, kako su već upozoravali stručnjaci, zakonom ionako nije moguće propisati