POVJERENSTVO ODLUČILO

Kad se sastajao s Todorićem, Zdravko Marić nije bio u sukobu interesa

27.04.2018 u 10:42

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo odluku kako Zdravko Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti

Podsjetimo prije donošenja odluke na sjednici su očitovali Zdravko Marić i Božo Petrov. Marić je sporio iskaz Bože Petrova i naveo da je riječ o neistinitom očitovanju. Naglasio je da je od sastanka do očitovanja proteklo osam mjeseci i da je na to utjecao politički kontekst. Dodao je da je Petrov pokrenuo difamaciju njegova lika i djela.

'Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj, naveo je Marić koji prisustvuje sjednici kao i Petrov.

Iako se na sjednici trebala pojaviti i treća osoba, Ivan Crnjac. Međutim, njega nema jer se ispričao za nedolazak.

Marić je iskoristio priliku u kratkom obraćanju kazati da se na nisu donosile nikakve odluke i da su se prikupljale informacije i da mu je tada bilo postavljeno pitanje o mogućnostima kreditiranja putem HBOR-a i da je dao općenit odgovor o kreditnim linijama.

Istaknuo je da nikad ničiji privatni interes nije utjecao na njegove odluke.Ministar je naveo da na sastanku nije iznosio stavove već stavove Vlade.

Iako mu je bilo ponuđeno da postavi pitanja Petrovu Marić se odrekao te mogućnosti i odlučio otići sa sjednice Povjerenstva.

Protiv ministra financija pokrenut je postupak, jer je sudjelovao na dva sastanka kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor.

Božo Petrov je naveo da je Marić bio pasivan do polovice sastanka i da mu je tada premijer Andrej Plenković postavio pitanje vezano za mogućnosti, na koji način država može pomoći u likvidnosti Agrokora.

'Marić je vrlo konkretno objasnio modele koji mogu ići preko HBOR-a. Naveo je da je Marić razradio sve modele prije sastanka što je njegov posao ministra financija. Je li on išao pomoći Todoriću ne mogu reći', kazao je Petrov.

Istaknuo je da je stekao dojam da mu je bilo neugodno što je bio na satanku i da zbog toga nije bio proaktivan.

  • +7
Zdravko Marić pred Povjerenstvom za sukob interesa Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Mogućnosti za Agrokor počeo je izlagati kad je to od njega zatražio premijer', kazao je Petrov.

Nakon svjedočenja Petrova Povjerenstvo se povuklo na sat vremna na odlučivanje. No upitno je hoće li donijeti odluku ili će sazvati još jednu sjednicu na kojoj bi moglo saslušati Crnjca.

Protiv Marića je podneseno više prijava zbog mogućeg sukoba interesa o kojima je Povjerenstvo odlučivalo u objedinjenom postupku.

Postupci protiv Marića nisu pokrenuti u drugim predmetima jer je povjerenstvo utvrdilo da se Marić u HBOR-u izuzeo iz odlučivanja o kreditiranju tvrtki iz sastava Agrokora. Također nije pokrenut postupak jer poreznom reformom i donošenjem zakona nije pogodovao Agrokoru.

Povjerenstvo je također utvrdilo da Marić nije bio interesno povezan s Agrokorom, jer nije imao ugovor o povratku na posao.

No zbog sudjelovanja na dva sastanka, 26. veljače (predstavnici Agrokora, Vlade i Sabora) i 3. ožujka 2017. (Marić i Todorić) prekršio je načelo nepristranosti.