sukob interesa

Povjerenstvo novčano kaznilo Dinka Čuturu i pokrenulo postupak protiv Franje Lucića

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2018 14:30
  • Objavljeno 13.09.2018 u 14:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici u četvrtak novčano je kaznilo ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva (HDA) Dinka Čuturu s 8000 kuna plativo u četiri rate te pokrenulo postupak protiv saborskoga zastupnika Franje Lucića.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izvijestila je kako je Dinko Čutura propustio u propisanom roku dostaviti imovinsku karticu, istodobno je obavljao dužnost ravnatelja HDA i direktora trgovačkoga društva AGM (od rujna 2017. do rujna 2018.) te primao naknadu za članstvo u Upravnom odboru udruge Autoklub Siget, koju nije smio primati, a i dalje ju prima.

Dodala da je da se Čutura nije očitovao na te navode, nego je problematizirao je li on dužnosnik ili nije, te zatražio da se izda akt da je dužnost ravnatelja HDA dužnosničko mjesto. Novaković je podsjetila da je Vlada još 2013. dostavila popis koji potvrđuje da je ravnatelj HDA dužnosnik, te izjavila kako je utvrđeno da je Dinko Čutura primao naknadu od Autokluba Siget koju ne bi smio primati. Zato mu je, istaknula je, izrečena novčana kazna u visini od 8000 kuna plativo u četiri rate.

Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva

Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv saborskoga zastupnika Franje Lucića kako bi utvrdilo je li u sukobu interesa budući je prijavljen da je istodobno bio član nadzornog odbora privatne tvrtke "Građa promet" iz Našica od 30. rujna 2003. do 4. rujna 2017., kad je zatražio razrješenje. Postoji mogućnost da je tijekom godina povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u kojem se izričito navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih tijela i upravnih odbora trgovačkih društava, izvijestila je članica Povjerenstva i izvjestiteljica Tončica Božić.

Franjo Lucić

Franjo Lucić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv državne tajnice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margarete Mađerić zbog prijave i sumnje o načinu stjecanja imovine, jer Povjerenstvo nema ovlasti provjeravati način stjecanja i porijeklo imovine niti utvrđivati nesklad između prihoda i imovine. Izvjestitelj Davorin Ivanjek istaknuo je kako Povjerenstvo ima ovlasti provjeravati je li netko propustio prijaviti stečenu imovinu. Dodao je kako je sva imovina koju je dužnosnica navela stečena kako je navedeno i iz imovinskih kartica nije vidljivo da je propustila nešto navesti, a provjerom je utvrđeno i kako je njezin suprug stekao stan od nesamostalnih prihoda koji je već deklariran u imovinskoj kartici.

Također je odlučeno da se neće pokrenuti postupak protiv zastupnika u Hrvatskome saboru Vlahe Orepića prijavljenog da je za obnašanja dužnosti ministra unutarnjih poslova za posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) primio nedopušteni dar (Ipad tablet) i da ga je zadržao nakon isteka mandata, budući ga nije ni preuzeo pa je prijava nakon provjere odbačena kao neautentična i nevjerodostojna.

  • +10
  • +7

Nataša Novaković

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!