neovjerena punomoć

Povjerenstvo na mukama, pojavio se novi problem za Banožića

17.11.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan, točnije u utorak, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo trebalo bi raspravljati o zahtjevima Marija Banožića za aktivacijom, odnosno mirovanjem mandata. Slučaj je to koji je otvorio niz pitanja

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je primilo zahtjeve za aktivaciju te za mirovanjem mandata Marija Banožića, a o njima će raspravljati na sjednici u utorak, potvrdio je za tportal predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Podsjetimo, sinoć je odvjetnica Marija Banožića, Ksenija Vržina, potvrdila da je donijela odluku i u ime Banožića podnijela zahtjev Saboru za aktivaciju njegova saborskog mandata te istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje.

Sam zahtjev potpisan je od strane odvjetnika, a ne zastupnika, a priložena je i punomoć koju je Banožić dao tom odvjetničkom društvu, potvrdio nam je Jankovics, dodavši da ta punomoć nije ovjerena kod javnog bilježnika. Međutim, kako nije sasvim jasno koliko je Banožić svjestan situacije u kojoj se našao i zna li uopće da više nije ministar, postavlja se i pitanje može li njegova odvjetnica u njegovo ime podnositi zahtjev za aktivacijom mandata ili to doista mora učiniti sam.

'Ovo se nikada do sada u 32 godine nije dogodilo. Stručne službe proučavaju slučaj i je li se ikada nešto slično dogodilo. Mi smo pronašli dva slučaja - Mladena Barišića iz 2010. i Darka Horvata. Oni su zbog različitih razloga zatražili aktivaciju mandata putem odvjetnika. Primjerice, Horvat je bio u pritvoru, osobno je potpisao zahtjev, ali ga je predao opunomoćenik. Ali ovoga u slučaju Banožić nije bilo i to je presedan', kazao nam je Jankovics, ponovivši da će stručne službe sve proučiti.

  • +6
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Postavilo se i pitanje može li Banožić još jednom zatražiti stavljanje mandata u mirovanje. Naime Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor kaže da zastupnik može jednokratno, tijekom trajanja zastupničkog mandata, podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Sabora staviti svoj mandat u mirovanje. Banožiću je mandat već bio u mirovanju tijekom njegova ministarskog mandata i to zbog nespojive dužnosti.

'On je imao mandat u mirovanju zbog nespojive dužnosti. Ako MIP odobri njegove zahtjeve, onda će mu mandat biti u mirovanju iz osobnih razloga. U tom slučaju ne može dva puta tražiti mirovanje mandata. Morate razlikovati mirovanje zbog nespojive dužnosti i mirovanje iz osobnih razloga. Njegova odvjetnica zatražila je mirovanje iz osobnih razloga. To u mandatu može napraviti jednom, ali to mirovanje ne može trajati kraće od šest mjeseci', pojašnjava nam Jankovics.