PODACI O SUPRUGOVOJ IMOVINI

Povjerenstvo istražuje imovinsku karticu Vesne Pusić

24.04.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba provjerit će je li ministrica vanjskih poslova i europskih poslova Vesna Pusić u svojoj imovinskoj kartici propustila navesti svu imovinu supruga, kao što se tvrdi u člancima nedavno objavljenim na nekim internetskim portalima i u dopisima koje je povjerenstvo zaprimilo.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković potvrdila je za Hinu kako su primili više zamolbi da se očituju o napisima da je ministričin suprug Jurgis Oniunas suvlasnik zagrebačkog društva 'Ascendant', koje je 100-postotni vlasnik istoimenih tvrtaka u Srbiji, BiH i Sloveniji, te da je ministrica u kartici navela samo 25 posto njegova udjela u zagrebačkoj tvrtki, ali nije spomenula podružnice u inozemstvu. Povjerenstvo će, rekla je, kao i u svim ostalim slučajevima, postupiti po zakonu i provjeriti podatke iz podnesenog izvješća dužnosnika o imovinskom stanju.

U pisanoj izjavi ministrice Pusić, koju je Hina dobila od glasnogovornice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijele Barišić, stoji da su prijavom udjela u poslovnom subjektu obuhvaćene i sve podružnice i uredi koje taj poslovni subjekt ima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

'Naime, podružnica (ili ured) nije pravna osoba, tj. zaseban poslovni subjekt koji bi se trebao navesti u prijavi i njezinim poslovanjem ne nastaju prava i obveze za nju samu, već ta prava i obveze stječe osnivač podružnice (ili ureda). Navođenjem udjela u vlasništvu u poslovnom subjektu, tj. tvrtki osnivaču, automatski su zato obuhvaćene i informacije o njegovim podružnicama (ili uredima). U ovom slučaju, u imovinskoj kartici je naveden poslovni udio bračnog druga u tvrtki 'Ascendant' d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, a sve u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa (i pripadajućeg obrasca – imovinske kartice)', stoji u ministričinoj izjavi. Dodaje se da su na internetskoj stranici tvrtke 'Ascendant' navedeni i njezini uredi u regiji, a njihov vlasnik nije fizička osoba, nego poslovni subjekt - tvrtka 'Ascendant' sa sjedištem u Zagrebu.

Predsjednica povjerenstva objasnila je da je postupak provjere imovinske kartice zatvoren za javnost, ali konačne rezultate provjere povjerenstvo je dužno javno objaviti. Dodala je da su na internetskim stranicama povjerenstva objavljeni rezultati 40 provjera, a u postupku provjere je oko 100 slučajeva.

Uz podatak da joj suprug ima 25 posto udjela u tvrtki 'Ascendant', ministrica Pusić navela je u imovinskoj kartici podnesenoj početkom mandata u siječnju 2012. da na godinu prima plaću u bruto iznosu od 418 tisuća kuna, a njezin suprug 150 tisuća kuna i godišnji bonus od 906 tisuća kuna. Od nekretnina ministrica posjeduje kuću od 60 četvornih metara u istarskome mjestu Sovinjaku, vrijednu 450 tisuća kuna, i naslijeđeni stan od 140 četvornih metara u Zagrebu, vrijedan 1,36 milijuna kuna. Na supruga glasi 445 tisuća kuna vrijedan stan od 66 četvornih metara u Litvi te kuća i gospodarska zgrada u obnovi u Sovinjaku, za koje nije navedeno kolika im je tržišna vrijednost. Od pokretnina ministrica ima automobil fiat 500 iz 2007., vrijedan 33 tisuće kuna. Naslijedila je 300 tisuća kuna vrijedne umjetnine te štednju od 250 tisuća kuna i 100 tisuća eura. Njezin suprug posjeduje umjetnine vrijedne 100 tisuća kuna te ušteđevinu od 380 tisuća kuna i 32 tisuće eura.