DVA DANA PRIJE USVAJANJA ZAKONA

Povjerenik Hill pisao Vladi zbog kredita u švicarskim francima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2015 17:05
  • Objavljeno 29.09.2015 u 17:05
Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića (4)

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića (4)

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Jonathan Hill uputio je pismo hrvatskoj Vladi u vezi sa zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima, dva dana prije njegova usvajanja u Saboru, potvrđeno je Hini u utorak.

'Povjerenik Hill je poslao hrvatskim vlastima svoje viđenje o tome pitanju kako bi istaknuo da bilo kakvo rješenje problema s kreditima u švicarskim francima mora biti sukladno specifičnim preporukama koje je usvojilo Vijeće te pravilima EU-a o slobodnom kretanju kapitala koja su definirana u Ugovoru o EU-u. Svaka poduzeta mjera mora biti opravdana javnim interesom, uravnotežena i proporcionalna. Povjerenik Hill je također naglasio da narušavanje pravne sigurnosti ugovora može negativno utjecati na povjerenje investitora, što može biti štetno za izglede za rast', rečeno je Hini u Europskoj komisiji.

Pismo je poslano 16. rujna, dva dana prije izglasavanja zakona u Saboru. U Komisiji kažu da će sada analizirati jesu li se hrvatske mjere u skladu s europskim propisima i načelima i da će o tome obavjestiti Vijeće.

Dodaju da Komisija prati situaciju s kreditima u švicarskim francima i da je svjesna poteškoća do kojih je doveo rast tečaja švicarskog franka te se slažu da je zaštita potrošača važan politički cilj.

U Komisiji se pozivaju na specifične preporuke koje je usvojilo Vijeće i u kojima se kaže da drugoročno rješenje za kredite u švicarskim francima mora biti proporcionalno, imati čvrsti pravni temelj i biti usmjereno na pomoć najranjivijim zajmoprimcima.

U srijedu, 30. rujna, stupaju na snagu izmjene Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) i Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK), kojima je regulirana konverzija kredita vezanih uz švicarski franak u eure.

Konverzija će se provesti tako da se početno odobrena glavnica kredita denominirana u francima pretvori u eure po tečaju koji je bio primjenjiv na dan isplate kredita, a početno ugovorena kamatna stopa u 'švicarcima' zamjeni kamatnom stopom za kredite u eurima. Na temelju tog izračuna utvrdit će se novi otplatni plan. Banke će u roku od 45 dana tijekom dužnicima preporučenom pošiljkom morati dostaviti izračune konverzije, a korisnici će potom imati 30 dana da odluče hoće li taj prijedlog i prihvatiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!