MILANOVIĆ O PRISTUPANJU EU

'Povijesni događaj kojim počinje jedna nova etapa'

09.12.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a i budući hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je potpisivanje pristupnog ugovora s Europskom unijom velikim i povijesnim događajem za Hrvatsku, rekavši da je time ‘jedna etapa završena, no sad počinje nova etapa’

‘Još jedan je to primjer u kojemu vidimo da je hrvatski put - težak put. Naš put je bio i u stvaranju države težak i dug put s visokom cijenom. Put je bio dug i na ulasku u EU jer smo pregovarali dulje i teže od ostalih. Iz toga treba izvući pouke i shvatiti da očito jedino radom, metodom pokušaja i pogrešaka, dolazimo do velikog rezultata’, poručio je Zoran Milanović s tiskovne konferencije održane u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

Ukazujući da je potpis predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor na pristupni ugovor s EU-om ‘tek pretpostavka za veliki rezultat’, čestitao je svima koji su tome pridonijeli ‘iz koje god stranke bili’. Ipak, najiskrenije čestitke uputio je ‘onima koji nisu u strankama, koji su trpjeli i najviše čekali’.

‘Ukoliko iz EU-a izvučemo najbolje za sebe, a istovremeno ostanemo jedna normalna i lojalna članica tog nadnacionalnog saveza, cijela priča ima smisla i ispunila je svoj cilj’, rekao je Milanović.

Priznao je da je Unija ‘danas u teškom, ali ne i u bezizlaznom stanju’, te izrazio svoju vjeru ‘u Europu kao projekt’. ‘EU je i instrument kojim će Hrvatska postići svoje nacionalne interese koji se sastoje u sreći i blagostanju građana. Tek potom dolaze konkurentnost i visoka stopa razvoja, odnosno sve što je pretpostavka ovog prvog’, smatra Milanović.

Upitan za zasluge HDZ-ove vlade i Jadranke Kosor za pristupanje Uniji, Milanović je rekao da ‘zasluge postoje svakako, posebice stoga jer je vlada koju je vodila Jadranka Kosor u posljednjoj fazi trebala privesti pregovore kraju’.

‘Sve je to dugo trajalo jer smo imali dulji i teži put. Pregovori su bili jako dugi, čak predugi, no zasluge pripadaju svim onim vladama i onoj koja je uspješno privela pregovore kraju’, ocijenio je Milanović.

Pohvalio je i dobar trend koji pokazuje da je po anketama postotak građana koji su za ulazak Hrvatske u EU viši nego ikad, no i dodao da građane i dalje treba motivirati da podrže hrvatsko članstvo u Uniji.

‘Ukoliko za EU glasa onoliko građana koliko ih je sada po anketama, to je dobar rezultat. Hrvatska je ipak demokratsko i pluralno društvo, a u takvim društvima nije ni poželjno da svi misle isto’, napomenuo je Milanović.

Govoreći o krizi eura, najavio je da će o tome ‘malo bolje reći danas popodne ili sutra ujutro, kad vidi što će europski lideri i kolege iz EU-a o tome odlučiti’.

‘Već mjesecima su pred njima jedna za drugom teške odluke. Ovo je kriza povjerenja u kojoj treba donositi teške političke odluke. Europa nije ništa siromašnija, a kamoli tehnološki zaostalija nego što je bila jučer ili prije pet godina. Stoga je ovo trenutak za hrabre odluke ili, kako je to rekao jedan admiral velike flote u vrijeme Napoleona: ‘Najhrabrije odluke su najučinkovitije’’, zaključio je Zoran Milanović.