UBRZANO BLIJEDI

Potvrđeno – svemir stari, slabi i umire!

11.08.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Nova najpotpunija studija dijelova svemira oko nas pokazala je da se u njima danas stvara upola manje energije nego prije dvije milijarde godina

Podaci koji su potvrdili da svemir polako umire prikupljeni su na sedam najmoćnijih teleskopa na svijetu.

'Upotrijebili smo sve moguće svemirske i zemaljske teleskope kojih smo se uspjeli dokopati kako bismo izmjerili energiju koja se stvara u više od 200.000 galaksija u što većem rasponu valnih dužina', rekao je na konferenciji International Astronomical Uniona u Honoluluu voditelj tima iz Galaxy And Mass Assembly (GAMA) Simon Driver s University of Western Australia.

U vrijeme nastanka svemira u velikom prasku prije nekih 13,8 milijardi godina dio energije našao se zarobljen u obliku mase. Kada zvijezde sjaje, masa im se postupno, u procesu fuzije, pretvara nazad u energiju u skladu s Einsteinovom jednadžbom E = mc2.

Znanstvenici su već od 1990-ih znali da svemir postupno blijedi, odnosno da se u njemu stvara sve manje novih zvijezda. Posebnost projekta GAMA sastoji se u tome što je prikupio podatke u 21 valnoj dužini od infracrvene do ultraljubičaste, umjesto u samo nekoliko. To znači da su u rezultate uključeni podaci dobiveni kako od mladih i starih zvijezda tako i iz oblaka prašine koji apsorbiraju i ponovno zrače njihov sjaj. Dakle u studiji je obuhvaćeno mnogo različitih galaksija uključujući i neke koje su zaklonjene oblacima plinova i prašine.

'Znamo da je nastajanje zvijezda dosegnulo vrhunac prije nekoliko milijardi godina te da od tada postupno pada. Ovo je novi način mjerenja tog pada', rekao je drugi član projekta GAMA Stephen Wilkins s University of Sussex.

Uspoređujući ukupnu izlaznu energiju galaksija u različitim periodima, znanstvenici su zaključili da je ukupno stvaranje energije u svemiru u intervalu od prije 2,25 milijardi godina do 0,75 milijardi godina palo za oko 40 posto.

Ovaj proces odvija se zato što zvijezde koje danas postoje u prosjeku postaju sve starije, manje i energetski slabije.

Profesor Driver kaže da će svemir nastaviti propadati kao u nekoj starosti koja vječno traje.

'Svemir je sjeo u naslonjač, povukao deku i sprema se zadrijemati vječnim snom', opisao je slikovito.

Znanstvenici pretpostavljaju da će se stvaranje novih zvijezda s vremenom sve više i više usporavati.