nepripadna imovinska korist

Potvrđena nova optužnica protiv odbjeglog osječkog poduzetnika Drage Tadića

20.03.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv poduzetnika i bivšeg predsjednika uprave "Osijek Koteksa" Drage Tadića, koji je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, koje tužiteljstvo tereti da su zlouporabama ovu osječku tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna

U optužnici stoji da su okrivljenici kazneno djelo počinili 24. rujna 2009. u Osijeku i Zagrebu, u nakani pribavljanja znatne protuzakonite imovinske koristi tvrtki "Busišta dva" iz Zadra, u kojoj su imali poslovne udjele.

Tadić je, tvrdi tužiteljstvo, u ime i za račun "Osijek Koteksa", uz suglasnost drugookrivljenog Dietmara Aluta-Oltyana zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa zadarskom tvrtkom "Busišta dva", kojim se "Osijek Koteks" zadarskoj tvrtki obvezao plaćati fiksni iznos 900 tisuća eura godišnje, na ime troškova zakupa nekretnine drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost znatno manja.

Tereti ih se da je, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5,87 milijuna kuna, ugovorenim zaduženjima zadarskoj tvrtki plaćeno 21,6 milijuna kuna i tako joj, na štetu tvrtke "Osijek Koteks", pribavljena nepripadna imovinska korist od 15.7 milijuna kuna.

Iako je obrana predlagala da se optužnica, zbog činjenične i pravne neutemeljenosti, odbaci ili vrati tužiteljstvu na doradu, optužno vijeće je zaključilo da je optužnica osnovana te da, iz priloženih dokaza, proizlazi "visoki stupanj osnovanosti sumnje da su okrivljenici počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju".

Tadić se 26. rujna 2018. trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude zbog sudjelovanja u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine. To nije učinio, već je 20. rujna podnio novi zahtjev za odgodom izdržavanja kazne, radi nastavka liječenja dijagnosticirane bolesti, prilažući zahtjevu liječničku dokumentaciju.

Sud je zahtjev za odgodom odbio 25. rujna, a kako se Tadić nije javio na izdržavanje kazne, o čemu je sud obaviješten 27. rujna, policiji je dan kasnije izdan nalog da ga se sprovede na izdržavanje kazne u Zagreb. Međutim, Tadić je 2. listopada, putem odvjetnika, podnio žalbu na rješenje o odbijanju odgode izvršenja kazne u kojoj je, između ostalog, naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Uz žalbu, Tadić je tada dostavio obavijest da je putem Ministarstva pravosuđa zatražio prijenos izvršavanja zatvorske kazne u BiH te je priložio i molbu u kojoj navodi da se nalazi u mjestu Kongora u općini Tomislavgrad, gdje ima i prebivalište te da je državljanin BiH.