pacijenti se oporavili

Potvrđena dva slučaja groznice Zapadnog Nila u Tenji i Bijelom Brdu kod Osijeka

22.08.2018 u 09:17

Bionic
Reading

Osječko-baranjski Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) potvrdio je dva slučaja groznice Zapadnog Nila u ljudi. Riječ je o pacijentima s područja Tenje i Bijeloga Brda kod Osijeka koji su se već oporavili i pušteni su na kućnu njegu

'Ova su dva slučaja potvrđena jer je riječ o pacijentima koji su imali serozni meningitis pa su rađena laboratorijske pretrage i u Zagrebu je potvrđeno da se radilo o tom virusu. Riječ je o pacijentima s područja Tenje i Bijelog Brda. Obje su se osobe već oporavile i puštene su na kućnu njegu. Treba znati da kod većine osoba koje ubode komarac prijenosnik virusa Zapadnog Nila neće biti nikakvih većih komplikacija te su eventualne nuspojave možda samo mučnina ili bolovi u mišićima, tako da će mnogi preboljeti bolest a da i ne znaju da su je imali', rekao je Glasu Slavonije prof.dr.sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dodao je kako su osobe mogle biti ubodene i na nekom drugom području, ali je Zavod obavio procjene rizika sukladno smjernicama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti te je izvršen dodatni monitoring komaraca.

Iako su rezultati toga monitoringa ukazali kako su ukupne brojnosti jedinki komaraca i dalje niske, determinacija uzoraka, priopćili su na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, upućuje na prisutnost komarca Culex, pa su izdane preporuke za provedbu tretmana preventivne dezinsekcije na lokacijama u Tenji i Bijelom Brdu, a što je i obavljeno prošlog vikenda.

Iz Zavoda za javno zdravstvo su još jednom apelirali na građane da se pridržavaju preventivnih uputa te podsjetili kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, pa se mole da uklanjaju predmete u kojima se nakuplja voda, poput starih autoguma, bačvi, lončanica.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Prema posljednjem ispitivanju o stanju komaraca na području Osijeka, broj uboda u 15 minuta pao je ispod deset, a najviše uboda, metodom čovjek-aspirator, utvrđeno je na mjernim postajama Cvjetno i Donji grad u Osijeku. U tim je dijelovima izmjereno osam sletova komaraca u 15 minuta.

'Iako u proteklih mjesec dana provedbom redovitog monitoringa bilježimo niske brojnosti jedinki komaraca, molimo sugrađane da koriste sredstva za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću dugih rukava i nogavica i koriste kemijska sredstva (repelente) koja odbijaju komarce', ističe se u priopćenju osječko-baranjskog ZZJZ kojega potpisuje dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.