podrhtavanje tla

Potres magnitude 4,6 po Richteru prodrmao Dalmaciju i BiH, u Trilju se oglasile sirene za uzbunu. Građani pod stresom: 'Sve se ljuljalo, mislili smo da će se sve srušiti'

06.10.2021 u 22:01

Bionic
Reading

Potres od 4.6 po Richterovoj ljestvici zabilježen je u srijedu u 21,57 sati na granici s BiH kod Buškog jezera, objavila je večeras Seizmološka služba Republike Hrvatske. Njihov izvještaj korigirao je EMSC-ov čiji su podaci govorili da se radilo o potresu magnitude 5,1 Richteru. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti i eventulanim žrtvama

Prva sjedočanstva govore da se jaka tutnjava, a potom i podrhtavanje tla osjetilo i u Splitu i Makarskoj, Hvaru, Visu i sve do Dubrovnika.

Najviše ih je iz okolice Sinja i Livna koji svjedoče o jakoj tutnjavi i ljuljanju.

'Zatresle su se biljke i police na zidu', piše jedna korisnica. 'Užas, tresem se još', napisala je korisnica EMSC-ove aplikacije dok je druga dodala da je 'prvo je počelo onako lagano, pa se ne tren činilo da je stalo, a onda je pošteno zaljuljalo. Malo je reć da smo se prepali. Jedino mi je pas ostao flegma, niti da je uši podignula'.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak za RTL Direkt izvijestio je kako su bili u kontaktu sa službom 112 i prema njihovim prvim izvještajima izgleda da nema štete u Splitu, niti ima ozlijeđenih.

Dalmacija Danas javila je da su se u Trilju oglasile sirene za uzbunu i da su građani pobjegli na ulice.

Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja, za Novu TV je kazao da su u stožeru i da za sad nema dojava o štetama.

"Imamo jedan manji odron na županijskoj cesti. To su županijska uprava za ceste i vatrogasi već riješili', kazao je Bugarin.

Iz DVD-a Trilj uputili su apel građanima putem Facebooka.

'Smanjite pozive prema liniji, razumijemo da ste uznemireni. Zauzimate liniju ako je zaista nekome potrebna pomoć. U kratkom vremenu više od 200 poziva. Zasad nemamo prijavu nikakvih šteta, osim manjeg odrona ceste na dionici Trilj-Bisko. Cestarska služba uklanja kamenje s ceste te je cesta prometna', poručili su.

Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, naveo je kako nema dojava o štetama te da je u kontaktu sa svim dežurnim službama.