PRIGUŠENI RAST

Potražnja kompanija u eurozoni za kreditima naglo oslabila

26.07.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Potražnja kompanija u eurozoni za kreditima spustila se u drugom tromjesečju na najnižu razinu u 20 godina zbog podignutih kamatnih stopa i prigušenog gospodarskog rasta, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB).

„Neto potražnja kompanija za kreditima oštro je pala u drugom tromjesečju 2023., spustivši se na najnižu razinu od početka istraživanja 2003.”, objavio je ECB nakon kvartalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 158 banaka.

Glavni je razlog "opća razina kamatnih stopa i fiksnih ulaganja", izvijestio je ECB, objasnivši da podizanje kamatnih stopa prigušuje gospodarski rast.

U trećem tromjesečju banke očekuju daljnji pad potražnje, iako „puno manjeg” opsega nego u drugom tromjesečju, utvrdio je ECB.

Banke su od početka prošle godine znatno postrožile kriterije za dodjelu kredita, konstatira ECB, a u trećem tromjesečju planiraju ih dodatno postrožiti u kreditiranju kompanija, iako blaže nego u razdoblju od travnja do lipnja.

Standardi za dodjelu stambenih kredita kućanstvima trebali bi se pak zadržati na razini proljetnog tromjesečja i biti tek neznatno stroži za potrošačke kredite.

Anketa je pokazala i da su motivi zajmodavaca za strožu kreditnu politiku percepcija o pojačanom riziku, smanjena tolerancija prema riziku i viši troškovi financiranja u uvjetima podignutih kamatnih stopa.

Standardi su postroženi i zbog nenaplativih kredita čiji se udio u ukupnim kreditima nije značajnije promijenio, ali zajmodavci vide pojačani rizik u njihovom refinanciranju i povratu, utvrdio je ECB.