SDP IZABRAO VODSTVO

Potpredsjednici stranke Komadina, Rajko Ostojić, Grbin i Lalovac

  • +10

Održana 14. Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Oko 2.000 delegata okupilo se u subotu u dvorani Dražena Petrovića gdje je izabrano novo Predsjedništvo te Glavni odbor SDP-a. Iako su satima uoči konvencije među delegatima, pa i na društvenim mrežama kolali šalabahteri, izbor Predsjedništva pokazao je da su se u glavno tijelo stranke 'uvukli' i oni čija imena nisu bila zapisana. Ovako su izgledali izbori u SDP-u tijekom cijelog dana

19: 54 'Demokracija je najbolji sustav koji imamo, uvijek ima više kandidata nego mejsta. Danas je pobijedila demokracija u SDP-u, danas je pobijedio SDP, a od sutra mora pobijediti ona pozitivna energija u dubini svih nas', poručio je Bernardić u završnom govoru.

'Možeš pasti, ali možeš se ustati, najvažnije je nikada ne odustati', poručio je Bernardić onima koji danas nisu izabrani.



19:51
Za potpredsjednike stranke izabrani su Zlatko Komadina (792), Boris Lalovac (766), Rajko Ostojić (676) te Peđa Grbin (662).


19:37
Dok su čekali rezultate drugog kruga, predsjednik radnog Predsjedništva Ranko Ostojić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji konvencije. U jednom trenutku iz posljednjih redova za riječ se javila i jedna starija gospođa. Nakon što ju je Ostojić zamolio da dođe do pozornice i mikrofona po nju je došao i Davor Bernardić.

Radilo se o 95-godišnjoj Anki Horvat, sudionici NOB-a, koja je SDP-ovcima poželjela da i dalje nastave ovako. 'Ne dajte neprijateljima da pobijede', poručila je.

Gotovo cijela dvorana dignula se i zapljeskala joj, a ostali su pljeskati i na pjesme ABBA-e koje su svirale u pozadini.




18:30
Kako bi izbjegli još jedno preglasavanje, lideri različitih struja u SDP-u pokušali su postići dogovor oko izbora četiri potpredsjednika stranke, dakle da se potpredsjednici izaberu bez glasovanja delegata.

Ideja te propale inicijative bila je da jedna od potpredsjednica SDP-a bude žena (Biljana Borzan), a preostala tri Arsen Bauk (Dalmacija), Rajko Ostojić (Zagreb) i Zlatko Komadina (Rijeka). Takav izbor potpredsjednika uvažavao bi i regionalni i spolni i klanovski princip.

No, dogovor na koncu nije uspio, jer je, prema neslužbenim informacijama, Predrag Matić poručio kako mu je dosta šalabahtera i dogovorne demokracije. 

17:57
U drugom krugu SDP-ovci će birati i četiri potpredsjednika. Za tu funkciju kandidirali su se Domagoj Hajduković, Predrag Matić Fred, Peđa Grbin, Zlatko Komadina, Boris Lalovac i Rajko Ostojić.

16:54
U Predsjedništvo su izabrani Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Krivec, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović te po broju glasova Predrag Fred Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun te Romana Jerković.

Na šalabahterima koji su kolali na konvenciji nije bilo Borisa Lalovca, Biljane Borzan te Predraga Matića.

U Predsjedništvo je s najvećim brojim glasova ušao Zlatko Komadina (1164), zatim Rajko Ostojić (1031), Boris Lalovac (919), Arsen Bauk (906) dok je peti po broju glasova bio Peđa Grbin sa 862. Najmanje glasova dobio je Mihael Zmajlović, no u Predsjedništvo je tako i tako ušao po regionalnom ključu.

Ispod crte iz regije Zagreb završili su Karolina Leaković (607), Milanka Opačić (533) Mirando Mrsić (487) te Gordan Maras (369).

16:40 Glasovanje u prvom krugu bliži se kraju. Rezultati se očekuju iza 17 sati.

15:08
Iako glasovanje još traje, među delegatima ponovno su se pojavile nove verzije šalabahtera, koje su među pojedinim SDP-ovcima izazvale nervozu.

13:56
SDP-ovci su počeli s glasanjem. Rezultati se očekuju oko 16 sati.

13:30
'Samo mijena stalna jest', rekao je Zlatko Komadina i pozvao stranačke kolege da i sami budu spremni na promjene, jer bez toga SDP neće moći promijeniti društvo. 'Imamo novog dirigenta Davora Bernardića. Naravno da uz to ide i promijena dijela orkestra kako bi glazba bila bolja', rekao je Komadina.

13:20
'Treba nam SDP jednakih šansi i u slijedećem Statutu moramo naći načina kako izbjeći uobičajene šalabahtere, koji su i danas ovdje', kazao je u raspravi riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Delegate je pozvao da zaborave na 'šalabahtere' i glasuju 'svojom glavom'.

'Vama u SDP-u nitko ne treba govoriti kako glasati', poručio je Obersnel, i dobio buran pljesak.

12:49
Krenula je rasprava, nakon koje će uslijediti i glasanje. Protiv novog načina glasanja za Glavni odbor pobunio se Nenad Stazić, kazavši da onda nije potrebna ni ovakva konvencija nego da se članovi GO biraju na županijskim konvencijama. 'Ne treba nam ni izbor Predsjedništva, neka Predsjedništvo čine predsjednici županijskih organizacija', poručio je Stazić u raspravi.

12:41 '
Pozivam vas da idemo zajedno mijenjati Hrvatsku i da budemo predvodnik društvenih promjena. Da budemo stranka društvenih promjena koja nudi rješenja. Prvi među jednakima, ovo je naša zemlja!', zaključio je Bernardić.

12:35
'Naš zadatak kao socijaldemokrata je da pod egidom prvi među jednakima mjenjamo društvo u društvo jednakih šansi', kazao je Bernardić, poručivši da je na SDP-u da gradi dobro društvo. 'Moramo opet pokrenuti reformu obrazovanja u Hrvatskoj, bez kompromisa', rekao je.

12:25
'Slogan i moto naše koncencije Prvi među jednakima najbolje opisuje ono gdje bi trebali biti. Promijene počinju već danas kada ćete sami, bez uputa drugih, odlučiti tko će vas predstavljati u Glavnom odboru', rekao je Bernardić i poručio kako je cilj SDP-a stvaranje dobrog društva.

'U zadnjih 20 godina i globalno i lokalno raste društvena nejednakost. Ljudi traže postavljanje humanijih ciljeva. SDP-ov cilj je oživjeti humanu agendu. Moramo probuditi duh kolektiviteta kao što su to početkom 90-tih učinili hrvatski branitelji', rekao je novi šef SDP-a

12:22
SDP-ovcima se obraća predsjednik Davor Bernardić. 'Srce mi je danas puno, čast mi je biti pred vama prvi među jednakima. Hvala na podršci, ali sam duboko svjestan promjene koju Hrvatska treba napraviti, a da bi je napravili prvo je treba napraviti SDP.  Svjestan sam očekivanja hrvatskih građana koji očekuju da stvorimo uvjete da oni i njihova djeca bolje žive', poručio je Bernardić.

'Dopustite mi da vas pozdravim na starom hrvatskom pozdravu – zdravo', dodao je.

'SDP se mijenjao i kada se mijenjao mijenjao je Hrvatsku. Neke stranke to nikada nisu napravile', kazao je Bernardić.

12:15
'Ne treba nam više zajedništvo jer se pokazalo kad ga ima više da su odnosi među nama lošije, mi trebamo više bratstva, zato vas pozdravljam kao predsjednik manjinske srpske stranke. Davoru kao prvom među vama želim da vodi uspješno stranku, da uhvati znak vremena i zajedno s vama povede stranku u smjeru u kojem Hrvatska ne može biti ni uspješna ni potpuna ukoliko vi to ne postignete', poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

12:07
Skup su pozdravili i Reformist Radimir Čačić i Lazar Grujić iz Stranke umirovljenika.

12:00
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pozvao je stranke ljevice da se još jednom ujedine i na lokalne izbore u svibnju 2017. godine izađu skupa. 'Ponudimo domovini alternativu. U tom procesu vas vidim kao motor. Naš zajednički ispit je za pet mjeseci, skupimo glave skupa. Srcem do promjena na lokalnim izborima', poručio je SDP-ovcima Silvano Hrelja.

11:54
IDS-ov Tulio Demetlika također je čestitao Bernardiću. 'Čeka ga težak posao koji će morati odrađivati hrabro i odlučno. Snažna oporba važna je kao i jaka vlada. Moramo biti čuvar demokracije, vi imate ključnu ulogu i najveću odgovornost. Imamo dugu povijest partnerstva, i kada se nismo slagali oko nekih pitanja dijelili smo svjetonazorsku platformu', poručio je Demetlika.

11:45 Delegatima SDP-a obratio je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Zshvalio se svim članicama Narodne koalicije, a posebno SDP što su u koaliciju primili i HSS. 'Zahvaljujem Narodnoj koaliciji jer smo mi dobili priliku za novi početak HSS-a. Na tome smo zahvalni posebno SDP-u i vašem bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću', rekao je Beljak, te zbog te rečenice zaradio pljesak.

11:40 Nakon što je izabrana izborna komisija, SDP-ovcima se obratio i šef HNS-a Ivan Vrdoljak. 'Drago mi je doći na vašu konvenciju i čestitati na izboru novog predsjednika Davora Bernardića', rekao je Vrdoljak.'Želim vam puno uspjeha u radu, da s novim vodstvom, idejama i vizijama napravite odličnu opoziciju u Saboru i odličan posao na izborima', kazao je Vrdoljak.

11:26
Pljesak je dobio i predsjednik radnog predsjedništva Ranko Ostojić. 'Nadam se da će konvencija proći u demokratskom ozračju', poručio je.

11:15
Konvencija je započela hrvatskom himnom. Na pozornicu je stigao Bernardić, pozdravljen velikim pljeskom. 'Dobrodošli među SDP-ovce, među stranku koja predvodi društvene promjene', poručio je Bernardić.

Za predsjednika radnog predsjedništva predložio je Ranka Ostojića, a u radno predsjedništvo i druge protukandidate s unutarstranačkih izbora za čelno mjesto stranke - Gordanu Sobol, Vesnu Škulić, Karolinu Leaković i Tonina Piculu. Ime Orsata Miljenića nije se našlo među njima, kako doznajemo, njegovom odlukom. Naime, kako nam je rekao jedan njegov prijatelj, zbog šalabahtera nije želio sudjelovati u radnom predsjedništvu.

SDP-ovci su se u Ciboni počeli okupljati već oko 9 sati, a nešto prije 11 sati stigli su i šef stranke Davor Bernardić, ali i gosti. Naime, na Konvenciju su pozvani i HNS-ov šef Ivan Vrdoljak, HSU-ov predsjednik Silvano Hrelja, predsjednik Reformista Radimir Čačić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, SDSS-ov Milorad Pupovac, IDS-ov Tulio Demetlika, ali i europski povjerenik Neven Mimica te zastupnik SPD-a Josip Juratović.

Okupljeni bi trebali prvo izabrati radna tijela konvencije nakon čega će im se obratiti predsjednik stranke Bernardić. Konvencija bi trebala usvojiti i novi način glasanja za Glavni odbor, nakon čega će biti otvorena i birališta. Više od 2.000 delegata birat će 17 članova Predsjedništva te više od 100 članova Glavnog odbora. U drugom krugu koji se očekuje oko 17 sati birat će se  četiri potpredsjednika.

Razvoj događaja pratite na tportalu