PRAVILA SU JASNA

Potpisom ste dali podršku dvoma predsjedničkim kandidatima ili više njih? Učinili ste im medvjeđu uslugu jer vaš potpis tada ne vrijedi

03.12.2019 u 13:12

Bionic
Reading

Danas 3. prosinca 2019. točno u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore. Glasači su svoju podršku željenom kandidatu izrazili potpisom podrške, a mnogi od njih potpisali su za dva ili čak više kandidata

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se 22. prosinca ove, a eventualni drugi 5. siječnja iduće godine. Potencijalni kandidati već nekoliko dana prikupljaju potpise koji će im omogućiti kandidaturu, pri čemu do 3. prosinca moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa.

Neki glasači svojim potpisom odlučili su podržati više od jednog kandidata, no možda toga nisu bili svjesni, ali takva radnja nije legalna.

Naime, Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske prilično je jasan. U svom članku 9. zakon navodi:

Potpisi birača u postupku kandidiranja za izbor predsjednika Republike prikupljaju se na propisanom obrascu u koji se unose ime i prezime, adresa i OIB, a isti podaci unose se i za svakog potpisanog predlagača.

Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike.

Potpisi glasača koji su potpisali za više od jednog predsjedničkog kandidata tako postaju nelegalni, a na Državnom izbornom povjerenstvu je da usporedi one koji su predani.