SLAVONSKA SAPUNICA

Potopljeni HDSSB staje uz HDZ, Glavaš se zaratio s Vulinom...

25.05.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Hoće li u drugi plan pasti podrška HDSSB-ova Predsjedništva i apel stranačkim članovima i simpatizerima da u drugom krugu lokalnih izbora svojim glasom podrže HDZ-ova kandidata za osječko-baranjskog župana Ivana Anušića nakon nedavne objave njihova utemeljitelja Branimira Glavaša na Facebooku kako se 'od 15. siječnja potpuno distancirao od rada stranačkog vodstva HDSSB-a'?

'U stranku nisam ušao više od mjesec dana, do sinoć u 19 sati, kada sam dočekao izborne rezultate. Iako sam sinoć u stranci proveo punih sedam sati, predsjednika HDSSB-a nisam uopće vidio. Nevjerojatno, ali istinito. Gdje je nestao čovjek?' javno se zapitao preko Facebooka dan nakon izbora utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš.

Na takvu objavu stranački predsjednik Dragan Vulin novinarima je odgovorio kako je tijekom izborne noći od 18.50 do 1.30 sati cijelo vrijeme bio u sjedištu stranke te da ne želi komentirati 'privatne odnose njih dvojice'.

'Ne bih u to miješao politiku stranke. Glavaš je mandat u Saboru aktivirao isključivo svojom odlukom, a ne odlukom stranke, ali dobro. Član je stranke, a sve ostalo ćemo ostaviti za neku drugu priliku', odgovorio je Vulin ne želeći komentirati špekulacije i kuloarske priče.

'Čulo se raznih tračeva'

'Čulo se raznih tračeva. Neki dan mi je cijelo vrijeme zvonio mobitel i govorili mi ljudi kako smo Vulin i ja prešli u HDZ. Svašta se priča, svakako nas se želi diskreditirati, ali gdje bismo stigli kad bismo komentirali tračeve? S ovim pitanjem više ne treba duljiti kako se ne bi skrenulo s teme, podrške Ivanu Anušiću u drugom krugu lokalnih izbora za osječko-baranjskog župana', ubacio se HDSSB-ov potpredsjednik Karlo Šatvar koji je u prvom krugu i sam bio kandidat za župana.

Vrh HDSSB-a, pak, logičnim slijedom smatra podršku HDZ-ovom kandidatu Anušiću jer u toj kombinaciji na nacionalnoj razini čine dio parlamentarne većine pa će istu suradnju preslikati i na lokalnu. Razumljiv je to potez kada se zna da je Anušić i protukandidat aktualnom osječko-baranjskom županu te HDSSB-ovom disidentu dr. Vladimiru Šišljagiću.

'Ključna je stabilnost, a HDZ u Skupštini Osječko-baranjske županije s nama ima većinu u predstavničkom tijelu, odnosno 28 vijećnika, ali će ona vjerojatno biti i šira. To je jamstvo stabilnosti rada Županije jer je manje više svima jasno kako će Anušić pobijediti u drugom krugu. Naša podrška će još snažnije doprinjeti tome', poručio je Vulin koji je upravo 15. siječnja ove godine na izvanrednim unutarstranačkim izborima ponovno izabran za predsjednika HDSSB-a nakon puča krajem prošle godine, kad se, između ostaloga, nezadovoljni i rezultatima na parlamentarnim izborima, odmetnulo tadašnje stranačko vodstvo s aktualnim županom dr. Vladimirom Šišljagićem.

A upravo na njegovu izjavu u kojoj je komentirao odluku HDSSB-a o podršci Anušiću, reagirao je Branimir Glavaš demantijem te objavom na svojem profilu na Facebooku u kojem navodi kako je 'laž bivšeg župana Vladimira Šišljagića da je upravo 'sada' (nap.a. danas) čuo od novinara da je 'Glavaš dao potporu HDZ-u na lokalnoj razini u Županijskoj skupštini, jer je potporu dalo Predsjedništvo HDSSB-a na telefonskoj sjednici Predsjedništva', a za koju je, kako piše, i sam glasao kao član Predsjedništva HDSSB-a po dužnosti. 

 

Nakon više od desetljeća žestokih sukoba, gotovo najljući neprijatelji na hrvatskoj političkoj sceni, HDSSB i HDZ, upravo 15. siječnja na izvanrednom izbornom saboru HDSSB-a pružili su si ruku pomirenja. Prvi put nakon utemeljenja HDSSB-a, na stranački sabor stigao je i Ivan Anušić, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a među gostima je bio i sam Branimir Glavaš koji je novinarima tada situaciju komentirao:

'U politici nikada ne reci nikad' te dodao kako se time demantira sve one koji su napadali i osporavali politiku HDSSB-a imputirajući im kako vode politiku izolacije.