NAKON ODLASKA DISIDENATA

Najljući neprijatelji pomirili se uoči lokalnih izbora

16.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon više od desetljeća žestokih sukoba gotovo najljući neprijatelji na hrvatskoj političkoj sceni, HDZ i HDSSB, pružili su si ruku pomirenja uoči predstojećih lokalnih izbora. Dok su u HDSSB-u otvoreni za buduće suradnje, u osječko-baranjskom HDZ-u, dan poslije izvanrednog izbornog sabora HDSSB-a, malo su suzdržaniji

'Moj dolazak apsolutno ništa ne znači ni za kakvu suradnju između HDZ-a i HDSSB-a na lokalnim izborima iz jednog jedinog razloga - tu odluku će donijeti tijelo koje se zove Županijski odbor HDZ-a i pretpostavljam nekakav odbor HDSSB-a, ako uopće o tome budu odlučivali. O bilo kakvoj suradnji HDZ-a s bilo kojom strankom na ovim izborima odlučivat će stranačka tijela. Prema mojem intimnom razmišljanju, koje obuhvaća i velik dio naših članova, u HDZ-u smo najskloniji tome da samostalno iziđemo na ove lokalne izbore', rekao je za tportal saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik osječko-baranjske stranačke organizacije Ivan Anušić, u nedjelju na izbornom saboru HDSSB-a izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Iako nije znao kako se obratiti skupu, što je i sam javno priznao, zbog poznate povijesti sukoba HDZ-a i HDSSB-a, rekao je kako su 'došle nove generacije političara' koji su 'prevladali stvari iz prošlosti', s čime se složio i novi/stari predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

454831,458351,450067,443983

HDSSB okreće novu stranicu povijesti

'Ovim saborom HDSSB okreće novu stranicu u svojoj povijesti. Pri eventualnom dogovaranju budućih suradnji nećemo gledati na sukobe iz prošlosti jer je došla nova generacija koja vodi i jednu i drugu stranku', potvrdio je za tportal novoizabrani predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, otvorenom ostavivši i mogućnost suradnje na predstojećim izborima iako još nije ništa konkretno dogovoreno.

Anušić je pojasnio da 'osobno nije za opciju predizborne koalicije' te da njegov dolazak znači samo normalizaciju političke scene u Osječko-baranjskoj županiji, na kojoj stvari 'sjedaju na svoje mjesto'.

HDZ: 'Sukobi unazad 12 godina bili su pretjerani, bratoubilački i nepotrebni'

'Ti sukobi unazad 12 godina bili su pretjerani, bratoubilački i potpuno nepotrebni, što je sada svima jasno, a posebno HDSSB-u, kojima su upravo najviše naštetili, kao i ljudima koji ovdje žive', dodao je on, napominjući kako će nakon lokalnih izbora surađivati sa svima kojima je cilj napredak Osječko-baranjske županije.

Do zbližavanja ove dvije stranke došlo je krajem prošle godine, kada se Josip Salapić, kao jedini zastupnik HDSSB-a u Saboru, priklonio parlamentarnoj većini i ušao u Klub zastupnika u kojem su od ranije već bili HSLS i HDS. U međusobne stranačke razgovore krenulo se još i prije, kako su govorili upućeniji izvori, kada je Branimir Glavaš nakon lošeg ostvarenog rezultata HDSSB-a na posljednjim parlamentarnim izborima komunicirao 's jednim od najbližih suradnika' Andreja Plenkovića. Uslijedio je potom raskol u HDSSB-u, stranci koja se na političkoj sceni Hrvatske pojavila 2005. godine kao izrazita oporba HDZ-u, iz kojega je Ivo Sanader isključio Glavaša i njegove istomišljenike zbog neuvrštavanja investicijskih projekata iz državnog proračuna za razvoj Slavonije i Baranje. S nezavisnom listom Branimir Glavaš uoči lokalnih izbora 2005. odnio je pobjedu u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku. Dok su se u Županiji, kasnije kao HDSSB, održali do prošlogodišnjeg stranačkog puča jer njome trenutno upravlja HDSSB-ov disident Vladimir Šišljagić, na posljednjim lokalnim izborima Krešimir Bubalo izgubio je gradonačelničku utrku s aktualnim Ivanom Vrkićem, kao nezavisnim kandidatom ispred SDP-a, HNS-a i HSU-a. 

'U politici nikada ne reci nikad', komentirao je Glavaš na saboru HDSSB-a dolazak HDZ-ova izaslanika, dodajući kako se time demantira sve one koji su napadali i osporavali politiku HDSSB-a, imputirajući im da vode 'politiku izolacije'.