MINISTAR ZA OBAVJEŠTAJNA PITANJA

Potiče prosvjednike i tvrdi da se Izrael ne miješa u unutarnja pitanja Irana

01.01.2018 u 12:31

Bionic
Reading

Izraelski ministar za obavještajna pitanja u ponedjeljak je ohrabrivao iranske protuvladine prosvjednike no dodao je kako Izrael zadržava politiku nemiješanja u iranska unutarnja pitanja.

Četiri dana prosvjeda u Iranu predstavljaju dosad najsnažniji izazov vjerskom vodstvu zemlje od proreformskih nemira 2009.

 Prema državnoj televiziji deset je osoba izgubilo život širom zemlje u valu uličnih prosvjeda.

'U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova', objavila je televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.

'Mogu samo poželjeti uspjeh iranskom narodu u borbi za slobodu i demokraciju', kazao je ministar za obavještajna pitanja Israel Katz u intervjuu za vojni radio.

'Ukoliko narod uspije u ostvarivanju slobode i demokracije, mnoge prijetnje Izraelu i čitavoj regiji nestat će'.

Izrael već dugo izražava bojazan zbog nuklearnog programa te šijitske sile i njezine potpore islamističkoj gerili u Libanonu i palestinskim teritorijima, što je stav koji dijele i sunitske arapske države.

  • +2
Prosvjed u Iranu Izvor: Reuters / Autor: SOCIAL MEDIA

Upitan zašto izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne slijedi američkog predsjednika Donalda Trumpa u pružanju više otvorene potpore prosvjednicima Katz je kazao: 'Izrael se ne želi miješati u to unutarnje pitanje'.

Trumpov oštar pristup Teheranu koji uključuje i prijetnje američkim sankcijama poljuljao je iluziju iranske vlade o ekonomskoj blagodati, ocijenio je.

U nedjelju iranski dužnosnik optužio je 'strane agente' za sukobe u kojima su dva prosvjednika izgubila život.

Katz je odbacio takve sugestije kao standardnu retoriku režima koji se bavi 'propagandom i lažima'.