HAAG NIJE DOVOLJAN

Postupak protiv Martića ne smije biti obustavljen

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2011 11:01
  • Objavljeno 09.04.2011 u 10:26
Milan Martić

Milan Martić

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Huljev

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu protiv odluke Županijskog suda o obustavi kaznenog postupka protiv Milana Martića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer smatra da haaškom presudom, kojom je Martić proglašen krivim, nije u cijelosti riješen predmet optužnice toga državnog odvjetništva.

Budući da smatra kako se ne radi o presuđenoj stvari, Županijsko državno odvjetništvo je u žalbi predložilo da Vrhovni sud ukine to rješenje izvanraspravnog vijeća Županisjkog suda u Zagrebu, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.

Hrvatskog državljana Milana Martića (1954) optužnica tereti da je 2. i 3. svibnja 1995. naredio raketiranje Grada Zagreba pri čemu je stradalo sedam civila a istodobno je veći broj građana zadobio tjelesne ozljede te su oštećene brojne zgrade, kulturni i drugi objekti i nastupila je materijalna šteta velikih razmjera.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu smatra da je Milan Martić već pravomoćno proglašen krivim presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju od 12. lipnja 2007. pa se u Republici Hrvatskoj više ne može provesti kazneni postupak.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu jer smatra da tom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nije u cijelosti riješen predmet optužbe iz optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu slijedom čega se ne bi radilo o presuđenoj stvari pa je u žalbi predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske ukine pobijano rješenje, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!