POP UP

Postmoderne nindža kornjače

23.11.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Nindža kornjače godinama su zabavljale generacije. Krenuvši od stripa preko popularne animirane serije u devedesetima, danas se iznova animiraju i prikupljaju nove fanove. No što se događa kad se ti svjetovi spoje u zadnjem animiranom filmu 'Kornjače zauvijek', gdje intertekstualnost, autorefleksivnost i ironija vode svoj čarobni ples?

Nindža kornjače su, kao i mnogi drugi animirani serijali, krenuli iz stripova. Osmislili su ih Kevin Eastman i Petera Lairda kao parodiju na popularne stripove Daredevil, New Mutants, Ronin i Cerebus, riskirali su sve i zadivili posjetitelje Comic-cona u New Hampshireu 1984. Tada je sve krenulo: prvo akcijske figurice, pa animirana serija koja bi poboljšala prodaju, pa veliki uspjeh serije nakon trećeg pokušaja emitiranja, daljnji proizvodi koji oduševljavaju male fanove: bilježnice, zobene pahuljice, videoigre itd. Prvotna je mračna atmosfera i velika količina nasilja iz stripa, naravno, izbačena i prilagođena najmlađima, koji su se ispostavili kao i veći potrošači cijele franšize. Okorjele fanove crno-bijelog indie stripa to je naljutilo, no autori Nindža kornjača, kao i svi drugi uključeni u kasnije projekte, uživali su u slavi i novcu.

Najveću popularnost Nindža kornjače doživjele su u razdoblju emitiranja prve animirane serije iz 1987. koja je trajala devet godina, a unutar tog razdoblja izašla su i tri igrana filma, koja su mnogima ostala u lijepu sjećanju. Pet godina se kornjače nisu vraćale na TV, a onda su iznenadno krenule 2003. s novim serijalom i početkom koji je uključivao modernu animaciju, ozbiljnije teme te veću količinu nasilja. I dalje usredotočene na mlađe gledatelje i -ice, Nindža kornjače pokušale su naći neku 'zlatnu sredinu' između, kako su autori vidjeli, 'eksplicitnosti' anime serijala i standardnih američkih crtića, koketirajući s ugođajem iz stripa koji je pokrenuo čitavu franšizu. Serija je doživjela velik uspjeh, opet su krenuli razni popratni proizvodi, a sve je završilo prošlogodišnjim filmom 'Kornjače zauvijek'.

I kornjače odrastaju
Radnja filma događa se u 'Nindža-kornjače-2003.' univerzumu gdje se spletom okolnosti nađu kornjače iz 1987. i to kao posljedica zadnje Schredderove akcije s Technodromom iz iste godine. Ubačene u suvremenu animaciju, stare i nove kornjače zajedno pokušavaju doći do rješenja, a usput moraju posjetiti još par dimenzija i surađivati s drugim kornjačama. Cijeli film kroz svoj postmoderan pristup ne poriče medij u kojem su nastale te su svi svjesni apsurda prilikom usporedbe neozbiljnih i razigranih kornjača iz 1987. s racionalnim kornjačama iz 2003.
Ovakvim intertekstualnim pristupom nude pregled dosadašnje animirane povijesti ove franšize, uzimajući u obzir sve što su gledatelji kritizirali. Sukobi i svađe između njih reflektiraju različita razdoblja u kojima su zaživjeli kao hitovi, a sve kulminira crno-bijelom sekvencom u univerzumu prvog stripa. Tamo ih prve kornjače suptilno optužuju da su se 'prodali' što je bila i glavna kritika prvih fanova koji su voljeli strip.

Ignorirajući autoritet filmske naracije, refleksivni glavni likovi koji razmišljaju o ulozi marketinških aktera, romantizirano prihvaćaju svoje uloge i sudbinu, nudeći starim i novim fanovima zadovoljstvo nakon odgledanog. Dimenzije, animacije i interpretacije spajaju se i razdvajaju u filmu 'Kornjače zauvijek', naglašavajući kraj još jednog zanimljivog i slojevitog razdoblja koji za sobom nosi i jednako zanimljivu povijest.
Izgleda da će 'Kornjače zauvijek' ostati tamo, ali neće ostati u sjećanju. Novi serijal napravljen u CGI animaciji kreće početkom 2011, a što nam ova dimenzija nudi, tek ćemo vidjeti. Ne sumnjamo da će ih starija braća jednog dana doći 'pozdraviti'.