obljetnica

Pošta izdala markicu povodom deset godina članstva Hrvatske u EU-u

30.06.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj 1. srpnja novu prigodnu poštansku marku u povodu obilježavanja deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, s motivom crvenih i plavih kvadratića koji su preuzeti s novoga vizualnog identiteta prigodom obljetnice, priopćili su iz HP-a u petak

Autori prigodne marke su zagrebački dizajneri Marko Šesnić i Goran Turković, dizajn i tehničku pripremu marke, FDC-a i prigodnog žiga napravila je Tana Jeić, a koautorica vizualnog identiteta desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji je Hana Vrca.

Nominalna vrijednost marke je 0,47 eura, a izdana je i u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), stoji u priopćenju. Hrvatska 1. srpnja obilježava deset godina članstva u Europskoj uniji.

U desetoj godini članstva, 1. siječnja 2023., ostvarena su dva strateška cilja: ulazak u europodručje i šengenski prostor čime je Hrvatska postala jedna od svega 15 država na svijetu koje su istovremeno članice NATO-a, Europske unije, eurozone i šengenskog prostora slobodnoga kretanja, stoji u tekstu pratećeg letka koji je napisao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Među ostalim, istaknuto je da su vrijednosti na kojima počiva EU, važnost zajedništva i solidarnosti za koje se Hrvatska kao članica snažno zalaže, posebno istaknuti u današnje vrijeme agresije na Ukrajinu kad su aktualna pitanja sigurnosti i energetske stabilnosti cijelog europskoga kontinenta.

"U suradnji s europskim partnerima Hrvatska nastavlja aktivno sudjelovati u rješavanju političkih, društvenih i gospodarskih izazova s kojima se Europa danas suočava radi postizanja sigurne, pravedne i prosperitetne zajedničke europske budućnosti", stoji u poruci ministra vanjskih poslova.