plaća 700 eura

Kronično nedostaje poštara, u Dubrovniku su morali zaposliti strance

15.06.2023 u 23:27

Bionic
Reading

U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaju 134 poštara, a s obzirom da ne mogu naći domicilne radnike, plaću od početnih 700 eura nude strancima

Poštari rade sve više, očitavaju i struju i plin, a upravo zbog sve težih uvjeta u mnogim dijelovima Hrvatske poštara više nema. Pošiljke kasne, cijela sela i gradovi danima ne dobivaju poštu, donosi RTL Direkt.

Nino Vidrih preko 30 godina raznosi poštu. Zna svakog susjeda, svaki ulaz, svaku zgradu. Lijep je to posao, pogotovo za one koji vole razgovor i ljude. "Stalno si u nekom pokretu, srećeš zanimljive ljude tako da u svakom trenutku je izrazito dinamično", rekao je.

"Mislim da je plaća i visina plaće možda jedan razlog što nema toliko dovoljno zainteresiranih da budu poštari", smatra Vidrih. Prošle godine Poštu je napustilo 200-njak radnika, zbog niskih primanja već je godinama problem naći nove ljude. Uprava sada traži 100 novih poštara, ali s početnih 700 eura teško je biti konkurentan.

Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte ističe: "Mi konstantno imamo fluktuaciju radnika. Radnici dolaze, radnici odlaze. Po ovim uvjetima još uvijek postoji interes. Naravno svjesni smo situacije, svjesni smo ove velike inflacije".

Interes postoji, ali u zadnje vrijeme sve češće stranih radnika. Dubrovčanima poštu donose Filipinci.

Nisu problem samo plaće već i opasnosti koje svakodnevno vrebaju na poslu. Odlazak na posao za mnoge poštare znači i glavu u torbi. Čak 18 prošle godine napao je pas, a 61 poštara orobili su razbojnici.