SINDIKATI PREKINULI PREGOVORE

Poslodavci bi novinare početnike platili 3001 kunu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 14:56
  • Objavljeno 03.05.2011 u 13:56
Novinarski prosvjed potpore Večernjakovcima (4)

Novinarski prosvjed potpore Večernjakovcima (4)

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Sindikat novinara Hrvatske i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske prekinuli su pregovore o Kolektivnom ugovoru (KU) za novinare i radnike u sektoru tiskarske i nakladničke djelatnosti jer HUP-ova Udruga novinskih izdavača ne pristaje na KU koji bi osigurao barem elementarna prava zaposlenih u medijima, ustvrdili su danas čelnici dvaju sindikata

Ne možemo pristati na prijedlog poslodavaca jer ne želimo postati grobarima profesije, a upravo to se od nas traži, izjavila je predsjednica Sindikata novinara Gabrijela Galić na konferenciji za novinare.

Sindikati su ponudili prijedlog KU po kojem bi se najniža osnovna plaća, u iznosu od 2.814 kuna koliki je zakonski minimalac, množila s odgovarajućim koeficijentima složenosti radnog mjesta, a najniži koeficijent za novinara početnika bio bi 3,40. Po tome bi novinar početnik primao bruto plaću od oko 9.500 kuna, odnosno 6.500 kuna u neto iznosu.

Medijima koji su u financijskim problemima bilo bi omogućeno sklapanje sporazuma o umanjenim pravima zaposlenih na određeno vrijeme, dok ne izađu iz krize.

Poslodavci, međutim, ne žele prihvatiti takvu definiciju plaće, već ugovoriti samo minimalne uvjete koje radnicima ionako jamče Zakon o radu, Zakon o minimalnoj plaći i Pravilnik o porezu na dohodak, kaže Galić.

Prema prijedlogu poslodavaca, novinar početnik imao bi ugovorenu samo najnižu plaću od 4000 kuna u bruto iznosu, što neto iznosi 3001 kunu i što je čak za 3500 kuna manje od trenutne prosječne bruto plaće u državi. Osim toga, poslodavci ne žele prihvatiti niti dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini staža.

Prihvaćanjem takva prijedloga postalo bi moguće da zaposleni u cijeloj djelatnosti budu svedeni na unificirane plaće koje bi bile na razini daleko ispod prosjeka u državi, tvrde sindikalci.

HUP time želi smanjiti postojeća prava u medijskoj industriji i faktički legalizirati ono što pojedini poslodavci provode u svojim kućama, ocijenio je predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić.

Zbog toga prekidamo pregovore i ulazimo u kolektivni radni spor s poslodavcima u kojem su moguće razne industrijske akcije, a o tome će uskoro odlučiti članovi i vodstva obaju sindikata, najavio je Kolarić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi