izbori 22. prosinca

Fotofiniš predsjedničke utrke: Škoro na Fejsu, Grabar Kitarović u Vukovaru, Milanović u Zagrebu

20.12.2019 u 06:18

Bionic
Reading

Petak je posljednji dan službene promidžbe za predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima će u nedjelju tri milijuna 855 tisuća hrvatskih birača odlučivati tko će od 11 kandidata biti na čelu države idućih pet godina, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili netko od njenih 10 'izazivača'. Kampanju će Kolinda Grabar Kitarović završiti u Vukovaru, Miroslav Škoro odgovarat će na pitanja preko Facebooka, a Zoran ;ilanović obratit će se s Iblerova trga u Zagrebu

Kolinda Grabar Kitarović kampanju će završiti u Vukovaru na skupu koji počinje danas u 18 sati. Miroslav Škoro će komunicirati s biračima preko Fejsa, Zoran Milanović stiže u zagrebačku središnjicu SDP-a.

Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović završni će govor održati pored Teslina kipa u Zagrebu, a Dario Juričan rano jutros preimenovao je zagrebački Trg Dražena Petrovića u Trg Ivice Todorića.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Promidžba, koja je službeno trajala 15-ak dana, neslužbeno od ljeta, završava u ponoć kada počinje izborna šutnja koja će biti na snazi do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje, medije i medijske nakladnike, te druge fizičke i pravne osobe da poštuju izbornu šutnju, unatoč činjenici da za njeno kršenje zakon ne predviđa nikakve kazne. Posljednji dan za promidžbu, 11 kandidata za predsjednika države provest će na različite načine: završnim skupovima, druženjima s građanima, a sve s ciljem kako bi ih uvjerili da u nedjelju na biralištu trebaju zaokružiti baš njihovo ime.

Uz već spomenutu aktualnu predsjednicu Grabar Kitarović (HDZ), kandidati za predsjednika države su: Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, Zoran Milanović (SDP), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Miroslav Škoro.