ZANIMLJIVI POSTOCI

Posljednje predizborno istraživanje: Milanović osvaja 45 posto, Grabar Kitarović 42 posto

03.01.2020 u 20:02

Bionic
Reading

Nova TV objavila je posljednje istraživanje javnog mnijenja uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koje je odradila agencija Ipsos

Prema ekskluzinom istraživanju na 63 posto građana kaže kako će sigurno izaći na predsjedničke izbore. Iz iskustva znamo kako je taj broj u stvarnosti uvijek nešto niži. Ti su građani u fokusu daljnje analize. Među njima još uvijek ima čak 13 posto neodlučnih. Upravo su oni birači kojima se večeras kandidati primarno obraćaju i koji bi jednom od njih mogli donijeti pobjedu, javlja Dnevnik.hr.

Prema trenutačnom javnom mnijenju, u drugom krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović dobio bi 45 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 42 posto. U odnosu na posljednje istraživanje vidljivo je da se razlika među kandidatima smanjuje. I sada se nalazi unutar statističke pogreške istraživanja.

Zoran Milanović može računati na 64 posto birača s VSS-om. U prednosti je u Zagrebu s 53 posto, Sjevernoj Hrvatskoj s 54 posto te u Primorju i Istri sa 65 posto glasova.

Birači s osnovnom školom bi u većoj mjeri glasovali za Kolindu Grabar- Kitarović, odnosno njih 49 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje u Slavoniji s 54 posto, Banovini i Kordunu s 59 posto te Dalmaciji sa 60 posto glasova.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na reprezentativnom uzorku od 1004 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno telefonski 2. siječnja 2020. godine. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,7 posto.

  • +2
Duel Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

89 posto birača aktualne Predsjednice planira izaći i na drugi krug izbora. Isto vrijedi i za njezinog oponenta, čijih 88 posto birača iz prvog kruga također planira izaći na birališta.

I birači Miroslava Škore, njih 61 posto planira izaći na birališta u nedjelju, ali i 41 posto birača koji u prvom krugu nisu glasovali.

Posljednja dva tjedna velika se rasprava vodi o tome kako će na ovim izborima glasati birači Miroslava Škore.

61 posto Škorinih birača glas bi u drugom krugu dalo Kolindi Grabar- Kitarović, a tek njih 28 posto Zoranu Milanoviću. 11 posto još uvijek je neodlučno.

Birači Miroslava Škore uglavnom će dati glas Kolindi Grabar Kitarović, tj. nešto više od 60 posto.