UMJESTO UKIDANJA

Poskupljuju turističke vize za SAD

11.04.2012 u 11:57

Bionic
Reading

Visina naknade za većinu neuseljeničkih viza za SAD od 13. travnja bit će povećana sa 140 na 160 dolara, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Tražiteljima vize ostaje mogućnost da do petka uplate naknade po staroj cijeni

Od petka 13. travnja State Department mijenja iznose nepovratnih naknada za obradu viznih zahtjeva. Povisuju se naknade za većinu neuseljeničkih viza, a smanjuju naknade za sve useljeničke vize.

Iako će se naknade povisiti za većinu kategorija neuseljeničkih viza (turističke, poslovne, tranzitne, studentske, za članove posada, sudionike akademske razmjene i novinare), smanjit će se naknade za kategoriju E viza (za trgovce i investitore) sa sadašnjih 390 na 270 dolara i K viza (za zaručnike/ce američkih državljana) sa sadašnjih 350 na 240 dolara.

Iz Veleposlanstva u SAD-a u Zagrebu poručuju da će se naknade po još uvijek aktualnoj tarifi od 140 dolara, koje se mogu uplatiti do 13. travnja, prihvaćati idućih 90 dana, što znači da će tražitelji vize moći proći proceduru po toj cijeni ako im je razgovor za vizu zakazan prije 12. srpnja 2012. godine.

State Department objašnjava odluku zakonskom obvezom da se troškovi obrade zahtjeva za vize, koliko god je to moguće, pokriju naknadama koje se plaćaju u sklopu procesa prijave za vizu. Iz više razloga postojeći iznosi naknada više ne pokrivaju stvarne troškove obrade neuseljeničkih viza, priopćio je State Department.

Povećanje iznosa naknada za neuseljeničke vize omogućit će osnivanje novih i proširenje postojećih ureda u inozemstvu, kao i zapošljavanje dodatnog osoblja zbog sve većeg broja zahtjeva za američkim vizama.