dugotrajna suša

Posebno upozorenje u Fužinama: Zabranjeno pranje vozila i zalijevanje vanjskih površna

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 21:46
  • Objavljeno 09.08.2022 u 21:46
Fužine

Fužine

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Od ponedjeljka je na snazi posebno upozorenje općine Fužine: zabranjeno je pranje vozila i zalijevanje vanjskih površina jer prijete poremećaji u opskrbi vodom, a i kako bi se odgodile moguće strože mjere, odnosno redukcija vode koja je već na snazi u nekim dijelovima Istre, izvijestio je RTL

'Obavještavamo korisnike usluge vodoopskrbe na području cijele Općine Fužine da su zbog izrazito dugog sušnog perioda i smanjene izdašnosti izvorišta mogući svakodnevni poremećaji u vodoopskrbi.

Apeliramo na korisnike da krajnje oprezno koriste preostale količine vode. Zabranjuje se zalijevanje vanjskih površina kao i pranje automobila', navodi se na službenoj stranici općine.

Zasad nisu propisane nikakve kazne za one koji se ne budu pridržavali.

"Mislim da kaznama ne bismo postigli efekt. Ono što u ovom trenutku, na slabu izdašnost izvora, možemo napraviti je da korisnici usluga postanu svjesni činjenice da je nešto na što ne možemo utjecati. Obilazit će se tereni, preventivno će se djelovati, kroz razgovore i upućivanje na mjere štednje vode kako bi izbjegli mjere redukcije. Na našem području još uvijek ne razmišljamo u uvođenju redukcijskih mjera", rekao je Boro Tomić, direktor Komunalca Delnice, za RTL.

Na kompletnom području Gorskog Kotara situacija nije alarmantna, rekao je Tomić.

"Ne znamo što nam donosi sljedeći period. Izdašnost izvora može se povećati tek u slučaju obilate kiše. U ovom trenutku nema najave te kiše. Povećana je potrošnja vode zbog povećanog broja korisnika. U Fužinama je specifična situacija. Još uvijek se izvode radovi u okviru švicarsko-hrvatskog programa suradnje što utječe na kontinuitet i vodoopskrbu", kazao je Tomić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!