stanje alarmantno

Nezabilježena suša ostavila dijelove Francuske bez pitke vode

05.08.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rješavanje povijesne suše zbog koje je više od 100 općina ostalo bez pitke vode. Ured premijera priopćio je da je to najgora zabilježena suša u Francuskoj. Upotreba vode je ograničena u 93 regije.

Očekuje se da će se sušni uvjeti nastaviti najmanje sljedeća dva tjedna.

Državna energetska tvrtka EDF morala je smanjiti proizvodnju u nekim nuklearnim elektranama jer su temperature rijeka previsoke da bi se osiguralo dovoljno hlađenje, izvještava novinska agencija AFP, prenio je BBC.

Postoji strah da će suša - koja je pogodila gotovo cijelu kontinentalnu Francusku - smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Europljani se već bore s višim cijenama hrane budući da je izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine – među vodećim svjetskim proizvođačima – znatno niži od uobičajenog.

Toplinski val koji je zahvatio Francusku od lipnja potaknuo je drveće i grmlje da rano odbace lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski.

Francuska je u srpnju imala samo 9,7 mm kiše, što ga čini najsušnijim mjesecom od ožujka 1961., objavila je državna meteorološka služba Meteo-France.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode.

Očekuje se da će žetva kukuruza, koji se uglavnom koristi za stočnu hranu, ove godine biti 18,5 posto manja u usporedbi s 2021., priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.