ODBOR ZA PRAVOSUĐE

'Posao javnog ovršitelja je El Dorado!'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 17:46
  • Objavljeno 09.11.2010 u 15:28
Ingrid Antičević Marinović

Ingrid Antičević Marinović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je niz pravosudnih zakona koji se nakon izmjena u Saboru pojavljuju po drugi ili treći put. Iako su nakon primjedbi i više puta mijenjani, kritika nije manjkalo ni danas

Članovi Odbora podržali su konačni prijedlog izmjena Zakona područjima i sjedištima sudova kojim se predviđa smanjenje, odnosno spajanje županijskih te trgovačkih sudova. Broj trgovačkih sudova smanjio bi se sa 13 na sedam, dok bi se spajanjem od 21 aktualnog županijskog suda dobilo njih 15.  Tako bi se između ostalog Županijski sud u Zlataru pripojio zagrebačkom, a koprivnički varaždinskom.

Iako je načelno podržala racionalizaciju sudova, SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović nije se složila sa spajanjem trgovačkih sudova jer je uvjerena da bi se tako mogli stvoriti novi mastodonti.

'Od ažurnih sudova stvorit će se neažurni sudovi u većim centrima. Jednim potezom pera šaramo i ukidamo sudove. Nije to mala stvar', kazala je Antičević-Marinović podsjetivši da se u ovakvoj gospodarskoj krizi ionako povećao broj predmeta na trgovačkim sudovima.

S njom se složila i predsjednica Odbora HDZ-ova Ana Lovrin. 'Veliki mastodontski sudovi nisu bili dobri, pa se i Zagreb razdvojio na više sudova. To nam se skoro događa i sa Splitom gdje će biti teško organizirati posao', rekla je Lovrin predloživši da se propišu kriteriji koliko koji sud može biti velik.

Zamjerki je bilo i na Zakon o javnim ovršiteljima koje će, prema prijedlogu, imenovati ministar pravosuđa.

Antičević-Marinović
založila se pritom da se propiše da ministar mora obrazložiti imenovanje. 'Posao ovršitelja je El Dorado, izuzetno je atraktivan kad je riječ o zaradi, čemu kriza dodatno pogoduje', kazala je SDP-ovka.

'Ako je to El Dorado, onda treba razmisliti o taksama koje plaćaju građani', odgovorila joj je Lovrin podsjetivši pritom da se i kod javnih bilježnika zarada smanjila s povećanjem njihovog broja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi