HRVATSKI SVJETSKI KONGRES

'Pošaljite božićnu čestitku haškoj šestorci'

17.12.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatski svjetski kongres (HSK) pozvao je u ponedjeljak Hrvate diljem svijeta da pošalju čestitke za Božić šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne, optuženima za ratne zločine, te na taj način izraze prosvjed zbog njihova procesuiranja pred Haaškim tribunalom.

Kako se navodi u dopisu HSK-a, koji je dostavljen i medijima u Mostaru, povodom te globalne akcije čestitke su već poslane u mnoge hrvatske katoličke misije diljem svijeta. 'Radi se o nastavku globalne akcije 'Jedan narod, jedno srce' i prosvjeda protiv sudskog progona tzv. šestorke iz BiH', navodi se u dopisu.

Svatko tko želi razglednicom će moći, uz već otisnuti tekst, uputiti i svoju osobnu čestitku i poruku uznicima u Den Haagu. Poruka se može uputiti i putem e-maila ili facebook stranice HSK-a.

Hrvatski svjetski kongres upozorava na to da se dugogodišnjim suđenjem, u kojemu još nije izrečena ni prvostupanjska presuda, krše njihova temeljna ljudska prava.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, uz ostalo, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koja su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'.

Prema posljednjim najavama iz Haškog suda prvostupanjska presuda trebala bi biti izrečena u ožujku iduće godine.