VIŠE NEGO INAČE

Porezna otkrila kako porezni obveznici fiskaliziraju kada se obavlja nadzor

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2018 19:25
  • Objavljeno 16.05.2018 u 19:25
Hrvatski telekom mini fiskalna blagajna

Hrvatski telekom mini fiskalna blagajna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvatski telekom

Poreznici su tijekom travnja obavili 1.059 poreznih nadzora, od čega u gotovo polovici nisu utvrdili nepravilnosti, ali su izdali i 160 rješenja kojima su naložili upravne mjere i podnijeli 101 prijavu za prekršajni postupak, a novoutvrđene su i obveze u iznosu od 127 milijuna kuna, objavila je u srijedu Porezna uprava

Po podatcima koje iznose u objavi na svojim mrežnim stranicama, u travnju je obavljeno 1.059 poreznih nadzora, što je 35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U tim su nadzorima poreznici izdali 160 rješenja kojima su naložene upravne mjere, što je 9 posto više nego u lanjskom travnju, a podnesena je i 101 prijava za prekršajni postupak.

Iznos novoutvrđenih obveza u poreznim nadzorima je 127 milijuna kuna, navode iz Porezne uprave.

Također iznose i podatak da u nešto manje od polovice nadzora ili njih 510 nisu utvrđene nepravilnosti.

Po podacima Porezne uprave, u travnju je zaprimljeno 359 predstavki, od kojih se 188 odnosi na neizdavanje računa.

"Kroz provedene aktivnosti praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa na području Zagrebačke županije tijekom travnja 2018. godine uočena je pojavnost da porezni obveznici fiskaliziraju znatno veći broj računa i iznos prometa na dan obavljanja pojačanih nadzora", ističu poreznici.

Ilustriraju to primjerom poreznog obveznika koji je na dan provođenja pojačanog nadzora fiskalizirao četiri puta više računa i evidentirao gotovo šest puta veći promet nego u danima kada nije obavljan nadzor.

Porezna uprava u priopćenju o rezultatima poreznog nadzora u travnju navodi i kako su djelatnici Samostalnog sektora za financijske istrage u tom razdoblju pokrenuli 11 financijskih analiza i 4 financijske istrage kojima je obuhvaćeno 67 fizičkih i pravnih osoba.

  • +4
  • +1

Novac kune

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Završeno je 8 postupaka kojima su obuhvaćene 103 fizičke i pravne osobe i podnesena je jedna kaznena prijava protiv 9 fizičkih i pravnih osoba zbog organizirane utaje poreza od 909.744 kuna, ističu iz Porezne uprave.

Napominjući da siva ekonomija predstavlja velik problem u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj, iz Porezne uprave najavljuju da će i nadalje pojačano provoditi nadzore svih vrsta poreza i doprinosa, a nadzore fiskalizacije provodit će se u suradnji s Carinskom upravom praćenjem i provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja.

U slučaju pojavnosti da se radi o sumnji namjere izbjegavanja plaćanja PDV-a ili bilo kojeg drugog poreza ili javnog davanja, porezno tijelo koje je nadležno za suzbijanje poreznih prijevara i za provođenje financijskih istraga provodit će dokazne porezne postupke utvrđivanja sumnje namjere počinjenja porezne prijevare, porezne utaje, odnosno porezno kaznenih djela opisanih kao utaja poreza u članku 256. Kaznenog zakona, ističu iz Porezne uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi