POREZNE PRIJEVARE

Poreznici zaprijetili dovitljivim ugostiteljima koji koriste rupu u zakonu i ne plaćaju PDV

09.05.2018 u 06:26

Bionic
Reading

Prije nešto manje od godinu i pol povećan je PDV na ugostiteljske usluge. Većina ugostitelja oštro je prosvjedovala protiv viših stopa PDV-a, a neki su odlučili iskoristiti rupu u zakonu pokušavajući nadmudriti poreznike. Ovih dana Porezna uprava objavila je shemu koja razotkriva model izbjegavanja plaćanja PDV-a i upozorila domišljate poduzetnike da neće tolerirati takvu praksu, koju smatraju poreznom prijevarom

Ubrzo nakon podizanja stope PDV-a u ugostiteljskim krugovima počelo se šuškati o elegantnom modelu koji omogućuje izbjegavanje plaćanja visokog PDV-a. Za to je dovoljno svake godine prebaciti poslovanje na novoosnovanu tvrtku koja može koristiti zakonsku pogodnost poslovanja izvan sustava PDV-a u prvoj godini.

Da je ta praksa uzela maha, potvrđuje priopćenje Porezne uprave pod nazivom 'Agresivno porezno planiranje – izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a', u kojem je prikazana shema namjernog iskorištavanja zakonskih propisa s osnovnim ciljem izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a.

Shema prikazuje primjer četiri povezane tvrtke koje je osnovao isti osnivač. Tvrtka s poslovnim aktivnostima započinje 1. siječnja tako da obavljajući istu djelatnost nastavlja poslovanje koje je na nju prenijela povezana tvrtka što je poslovala u prethodnoj poslovnoj godini i obavlja poslovne aktivnosti do 31. prosinca iste godine na istoj adresi, u istom poslovnom prostoru, koristi usluge istog knjigovodstvenog servisa, ista osnovna sredstva, istu radnu snagu, iste dobavljače te ostvaruje milijunske promete po transakcijskom računu.

Krajem godine (31. prosinca) vlasnik prenosi poslovanje na sljedeću novoosnovanu povezanu tvrtku, a prethodna tvrtka poslovne aktivnosti svodi na minimum ili prestaje s radom.

Poreznici naglašavaju da je navedeni model izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a osobito prisutan u ugostiteljskoj djelatnosti od 1. siječnja 2017. godine, kada je povećana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge sa snižene stope od 13 posto na redovnu stopu od 25 posto.

U Poreznoj upravi pojašnjavaju da u navedenim slučajevima nije riječ o poreznoj utaji, već o obliku tzv. agresivnog poreznog planiranja koje nije u 'duhu zakona' jer se zakonska rješenja iskorištavaju za svrhe za koje ih zakonodavac nije predvidio.

  • +26
Ugostitelji se teško mire s Marićevom poreznom reformom koja im je donijela višu stopu PDV-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tako primjenu pozitivnih zakonskih propisa koji omogućuju lakše i brže pokretanje poduzetništva kroz jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) dio poreznih obveznika koristi za izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a', ističu u Poreznoj upravi.

Dakle poreznici priznaju da je riječ o rupi u zakonu, ali upozoravaju da neće tolerirati takvu praksu. Iako ne preciziraju kakve će sankcije poduzeti, navode da usko surađuju s drugim tijelima RH u prikupljanju različitih informacija s ciljem identifikacije poreznih obveznika koji svjesno sudjeluju u poreznim utajama i prijevarama.

  • +4
Poreznici naglašavaju da je navedeni model izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a osobito prisutan u ugostiteljskoj djelatnosti Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

U lovu na prijestupnike poreznici računaju i na pomoć poštenih poduzetnika. Stoga pozivaju sve koji uoče bilo koji pokazatelj prijevarnih shema i transakcija da o tome obavijeste Poreznu upravu.

Neslužbeno se najavljuje i mogućnost izmjene Zakona o PDV-u kojom bi se spriječile ovakve manipulacije. Kao jedna od opcija spominje se uvođenje odredbe prema kojoj bi poduzetnik čim prijeđe prag isporuke od 300.000 kuna morao ući u sustav PDV-a.