NE MOGU DO AMERIČKE DONACIJE

Porezna noćna mora Hrvatske vojske

Bionic
Reading

Ono što je za Hrvatsku vojsku trebao biti logistički spas pretvorilo se u poreznu noćnu moru. Prvih 30 oklopnih vozila MRAP, dosad u vlasništvu vojske SAD-a, dopremljeno je i nalazi se u Remontnom zavodu Zapovjedništva za potporu OSRH. Amerikanci su nam planirali donirati ukupno 170 različitih tipova vozila tijekom godine

Za američku donaciju Ministarstvo obrane mora platiti 35 milijuna kuna PDV-a, a tog novca nema u vojnom budžetu, piše Slobodna Dalmacija. No tu problemi ne završavaju. Treba namaknuti još 10 milijuna kuna PDV-a i za drugu vrijednu američku donaciju: simulacijski sustav MILES za jurišne puške.

Za vozila i simulacijski sustav za gađanje treba pronaći ukupno 45 milijuna kuna. Ministar Slavko Linić rebalansom je HV-u odrezao 240 milijuna proračunskih kuna, pa je traganje za dodatnih 45 milijuna postala nemoguća misija.

Uoči posljednjeg rebalansa proračuna ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo da su prošle godine u njegovom ministarstvu jako puno uštedjeli na nabavi, što im je, tvrdi, pomoglo da zadrže sve važne projekte. 'Ove godine očekujem da se ne dira ništa zato što stvarno ne znam što bi nam mogli napraviti', rekao je Kotromanović.

Kaže da MORH priprema dugoročan plan razvoja za sljedećih deset godina te da će se tada znati proračuni i za 2016. i 2017. godinu. 'Mislim da nam nema više što rezati. Imamo projekte koji su vrlo važni, a moramo krenuti i u druge. Recimo, moramo najaviti bespilotne letjelice, moramo razmišljati o novim sustavima koji neće koristiti samo oružanim snagama, nego i čitavom društvu. Primjerice, kada je bila zadnja poplava, koristili smo bespilotne letjelice da detektiramo koliko vode ima, ima li ozlijeđenih oko kuća itd... Očekujem da proračun ostane ovakav kakav je, a mi ćemo se truditi da ostvarimo uštede na struji, na komunalnim naknadama, vodi, prijevozu i drugim stvarima.'