PRAVO I PRAVDA

Porečka biskupija pred bankrotom zbog Dajle?

09.04.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Izvor blizak vrhu Hrvatske biskupske konferencije upozorio je kako bi se povratom samostana Dajla i vrijednog zemljišta oko njega u ruke Crkve Porečko-pulska biskupija mogla naći pred bankrotom. 'Tamošnje crkvene vlasti uzele su milijunske iznose od prodaje zemlje, a sada ispada da će i zemlju, i nekretnine, i novac morati vratiti talijanskim benediktincima, baš kao što je još prije gotovo dvije godine najavio biskup Ivan Milovan', povjerio se neimenovani izvor Jutarnjem listu

Visoki upravni sud poništio je prije tri tjedna rješenje ministra pravosuđa u HDZ-ovoj Vladi Dražena Bošnjakovića i Dajlu vratio Katoličkoj crkvi, pa je to otvorilo i pitanje na koji će način sad reagirati benediktinci. Jutarnji list konstatira i kako je presuda došla u javnost samo dva dana prije početka zasjedanja HBK, pa se očekuje i kako će biskupi razgovarati i o novonastalim okolnostima.

Još podsjećaju kako je u listopadu prošle godine, prilikom posjeta Vatikanu, premijer Zoran Milanović dao naslutiti u kojem će smjeru ići cijela priča. Nakon susreta s papom Benediktom XVI. izjavio je kako je 'Vatikanu to važan predmet'. 'Radimo na tome da nađemo korektno rješenje. Ne može se nešto nekome dati odlukom hrvatskih vlasti i nakon 15 ili više godina sve to poništiti', rekao je tada premijer.

I papa Benedikt XVI. stao je svojedobno na stranu talijanskih benediktinaca pa je i smijenjen biskup Milovan, a protiv Republike Hrvatske pokrenuta je i tužba.

Jutarnji list još navodi kako je pod pritiskom iz Vatikana u ljeto 2011. potpisan Sporazum o vraćanju imovine benediktincima. Prema njemu, Porečko-pulska biskupija mora platiti i četiri milijuna eura odštete, sudske troškove koji navodno premašuju tri milijuna kuna te porez na prijenos nekretnina drugom pravnom subjektu.

Kao glavnog krivca za tako formuliran sporazum velik dio svećenstva, ali i pojedini hrvatski biskupi, vide kardinala Josipa Bozanića koji je bio član komisije koja je pripremala taj dokument.