PRIJEVARA OD 100.000 KUNA

Porečanin uvozio teretnjake pa fingirao prometne nesreće

20.04.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Kriminalistička policija PU istarske istražila je trojicu Porečana, u dobi od 55, 28 i 25 godina, koje se sumnjiči da su fingiranjem prometnih nesreća, odnosno prijevarom i krivotvorenjem isprave za oko 100 tisuća kuna oštetili osiguravajuće društvo iz Zagreba

Kako bi naplatio štetu od osiguranja za svoja iz Njemačke uvezena teretna vozila marke Mercedes, 55-godišnji Porečan fingirao je prometne nesreće neposredno nakon ulaska kamiona na teritorij Hrvatske, dok su teretnjaci još bili privremeno osigurani po međunarodnoj polici.

U PU istarskoj vele da je u tri slučaja koristio uvezene kamione za izazivanje prometnih nesreća na štetu vlastitih vozila, ali i vozila u vlasništvu članova svoje obitelji. Također je i na temelju poznatih podataka iz ranijih poslovno-prijateljskih odnosa s osobama iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, prilikom obrade i procesuiranja prometne dokumentacije, krivotvorio isprave.

Naime, poznanike i prijatelje je imenovao kao vozače kamiona ili vozila u prometnim nesrećama, pri čemu je koristio njihove osobne podatke i krivotvorio njihove izjave. Lažnu dokumentaciju zatim je ispostavljao osiguravatelju s ciljem naknade štete.

Nadalje, kako je izvijestila PU istarska, utvrđeno je da su 55-godišnjaku u dvije prometne nesreće pomagali 25-godišnjak i 28-godišnjak, i to prvi na način da je sudjelovao u fingiranju prometne nesreće i krivotvorenju dokumentacije, dok je drugi, uz prethodno obećanu novčanu nagradu, krivotvorio izjavu osiguranika o prometnoj nesreći. Mladić je izjavu sastavio i potpisao u ime svog oca koji je stvarni vlasnik vozila, koje je lažno prijavljeno da je sudjelovalo u prometnoj nesreći u Kopru, a potom ju je predao osiguravatelju.

Zbog osnovane sumnje da je počinio pet kaznenih djela prijevare i pet kaznenih djela krivotvorenja isprave, protiv 55-godišnjaka slijedi kaznena prijava redovnim putem, dok 25-godišnjaku i 28-godišnjaku slijede kaznene prijave za po jedno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja isprave.