EUROPSKA KOMISIJA

'Popis sudaca arbitara stiže krajem siječnja'

10.01.2012 u 20:28

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije nisu u utorak u Bruxellesu dobili od Europske komisije popis s imenima potencijalnih sudaca arbitara s kojeg bi dvije zemlje trebale izabrati predsjednika i dva člana arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a Komisija namjerava popis dostaviti u drugoj polovici siječnja

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u utorak u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, a tijekom neformalnog sastanka koji je trajao oko četiri sata glavna je tema bila popis potencijalnih sudaca arbitara.

'Na današnjem sastanku nismo dobili ni vidjeli listu sudaca arbitara s kojeg bi trebali biti izabrani suci arbitri međunarodnog arbitražnog suda, niti su spominjana bilo kakva imena koja bi se mogla naći na toj listi. Nadam se da smo se ovim sastankom približili tome prvom koraku u provedbi arbitražnog sporazuma', izjavila je nakon sastanka Pusić

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija. U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde.

U priopćenju Europske komisije kaže se da je povjerenik obavijestio dvoje ministara 'o namjeri Europske komisije da dostavi popis u drugoj polovici siječnja kako bi se stvorili najbolji uvjeti za uspješni početak arbitražnog procesa'.

Ministrica Pusić je dodala da je najveći dio sastanka posvećen tome kako postići dogovor o tri arbitra, ističući da je namjera i Hrvatske i Slovenije da se bilateralnim dogovorom odrede tri člana arbitražnog suda.

'Naša je namjera i želja da se u bilateralnim razgovorima sa Slovenijom dogovorimo o te tri osobe, a naravno ako se ne uspijemo dogovoriti, onda će to učiniti predsjednik Međunarodnog suda pravde', rekla je ona.

Na pitanje je li Komisija objasnila zašto još nije dostavila popis, ministrica Pusić je odgovorila da 'nikakav posebni razlog nije naveden, osim čijenice da Komisija želi pripremiti taj popis na način da se obje strane mogu složiti i dogovoriti oko imena tako da nema potrebe za konačnom intervencijom predsjednika Međunarodnog suda pravde'.

Dodala je kako smatra da ni činjenica što Slovenija još nema vladu nije razlog za to što popisa još nema. 'Koliko sam vidjela, slovenska strana to ne smatra nikakvom poteškoćom', rekla je.

Pusić je rekla kako je sastanak protekao u 'radnoj, povremeno živahnoj i prijateljskoj atmosferi'.

'Povjerenik Fuele, ministar Žbogar i ja se poznajemo iz ranijih situacija tako da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi i kada se oko nečega ne slažemo, onda to konstatiramo, ali u tome nema konflikta u smislu da je bilo napetih tonova. Ima stvari u kojima se naravno ne slažemo, što je samo po sebi razumljivo, ali nema konfliktnih situacija', rekla je Pusić

Slovenski ministar Žbogar je istaknuo interes da se zajedničkim dogovorom dođe do trojice arbitara s popisa koji će pripremiti Komisija.

'Drago mi je što je došlo do ovoga sastanka. Mislim da nam je u interesu da se dogovorimo o trojici arbitara, kada dobijemo popis od Komisije. To bi bilo u duhu arbitražnog sporazuma', rekao je Žbogar, dodajući da je tijekom sastanka Komisija obrazložila svoje razgovore s Međunarodnim sudom pravde i svoje viđenje postupka.

Povjerenik Fuele nije nakon sastanka izlazio pred novinare. Iz njegova ureda poslano je u priopćenje u kojem se kaže da je 'sastanak bio konstruktivan i da je to bila dobra prigoda za razgovore o modalitetima sastavljanja popisa i postupka koji vodi prema imenovanju članova suda'.

Komisija u svom priopćenju dodaje da ona nije jedna od strana arbitražnog postupka te da stoga nije vezana nikakvim rokovima koji su u njemu definirani. Oko objave popisa potencijalnih sudaca bilo je različitih tumačenja. Prema jednom tumačenju, Komisija je trebala objaviti popis na dan kada je Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju, a onda dvije strane imaju rok od dva tjedna da se dogovore o tri imena. Komisija sa svoje strane smatra da dvotjedni rok ne obvezuje nju, nego da dvije zemlje imaju taj rok od trenutka kada dobiju popis.

'Europska strana nije strana ovoga sporazuma niti je vezana s njegovim vremenskim rokovima, nego je dogovorom dviju strana pozvana da odradi određene funkcije. Prema odredbama sporazuma, predsjednik Komisije i njezin član zadužen za proširenje trebaju sastaviti popis kandidata s kojeg će dvije srane zajedničkim dogovorom imenovati predsjednika arbitražnog suda i dva člana, koji su priznati stručnjaci u međunarodnom pravu. U slučaju da se dvije strane ne mogu dogovoriti unutar roka od 15 dana od dana kada je Komisija sastavila popis, sporazum predviđa da će predsjednika i dva člana arbitražnog suda imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde', kaže se u priopćenju Europske komisije.

Komisija ističe da bi dogovor dviju strana o imenima preostala tri člana aribtražnog suda bio 'pozitivan politički signal za daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa između dviju zemalja kao i za regiju zapadnog Balkana, koji pokazuje kako se teška pitanja mogu riješiti'.