BIVŠI PREMIJER KOSOVA

Ponovno suđenje Haradinaju

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 15:44
  • Objavljeno 22.07.2010 u 15:16
ovk KOSOVO

ovk KOSOVO

Izvor: Sipa Press / Autor: REFSDAL

Ramush Haradinaj (42), bivši kosovski premijer i čelnik OVK-a, oslobođen 2008. zbog pomanjkanja dokaza, nakon optužbe da je počinio ratne zločine i zločine protiv humanosti i da je proveo etničko čišćenje Srba na Kosovu, bit će ponovno izveden pred Haški sud za ratne zločine

Suci su u uočili greške u proceduri, u smislu da suci u prvotnom suđenju nisu shvatili ozbiljnost prijetnje i sustavno zastrašivanje svjedoka tužiteljstva od strane kosovskih agenata.

Ponovno suđenje zahvaća i Lahija Brahimija i Idriza Balaja, borce OVK pod zapovjednim lancem Ramusha Haradinaja

Sva trojica od jučer se ponovno nalaze u haškom pritvoru.

Haradinaj je bio premijer svega stotinu dana 2004, a 2005. se predao Haškom tribunalu uvjeren da će dokazati svoju nevinost. Nakon oslobađanja 2008. na Kosovu je dočekan kao heroj.

Krugovi UN-a smatraju Haradinaja vrlo važnim akterom u procesu pacifikacije Kosova. On predvodi Savez za budućnost Kosova, ali nije jasno hoće li na ponovljenom suđenju uživati dopuste i dozvole za obranu sa slobode koje je koristio za vođenje svoje političke organizacije.

Koliko je UN smatrao Haradinaja važnim, govori i podatak da je u veljači 2009. bio imenovan posrednikom između ugandskih vlasti i pobunjenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi