SEZONA POŽARA

Ponovno gori kod Crvenog jezera, vatra zaprijetila i NP Krka

02.08.2017 u 16:27

Bionic
Reading

Dva kanadera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su popodne na gašenje požara koji je ponovno buknuo kod Crvenoj jezera u blizini Imotskog, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane

Riječ je o požaru koji je planuo u blizini velikog požarišta na kojem su zračne snage djelovale prije dva dana, a koji je lokaliziran u ponedjeljak navečer.

  • +4
Požar kod Crvenog jezera Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

 U MORH-u kažu kako je još uvijek aktivno požarište u Kistanjama na šibenskom području, a trenutno su na gašenju ovog požara angažirana dva kanadera i tri airtractora. Ističu kako je brzom reakcijom zračnih snaga i vatrogasaca ugašen požar koji se u međuvremenu aktivirao u Raslini kod Šibenika.

 Navode i kako su od početka protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 146 požara (54 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 33 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

 Ostvarile su oko 1170 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 37.000 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika, kao i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Požar se nošen vjetrom proširio u dva smjera – od sela Mjerkači prema Smrdeljima i selu Tomasovića Stanovi, te prema Nacionalnom parku Krka i Skradinu gdje se proširio iz pravca zaseoka Verovići i Tepići.

Stožer civilne zaštite osigurao je logistiku za 77 ljudi, a sva raspoloživa mehanizacija je u stanju pripravnosti. 

  • +7
Požar u Imotskom 31. srpnja 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL