odgovor pravobraniteljici

Milanović: Biti gay nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine

15.01.2024 u 17:13

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović reagirao je na izjavu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, a vezano za predsjednikovu izjavu o seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva Damira Habijana

Priopćenje predsjednika RH Zorana Milanovića donosimo u nastavku:

'Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić oglasila se povodom izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o, kako kaže, „navodnoj seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana“. I, pozivajući se na Ustav RH, zatražila je od Agencije za zaštitu osobnih podataka „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“.

Trebala su joj četiri dana da, uvjereni smo, posve samostalno odluči nešto napisati jer je očito proučavala i ustavne odredbe o važnosti zaštite osobnih podataka. Kakvo je to „stručno mišljenje“ revna pravobraniteljica zatražila od Agencije za zaštitu podataka i što bi u tom stručnom mišljenju trebalo pisati? Nismo sigurni zna li i ona sama što je zatražila, ali osobni podatak Agencija može štititi jedino ako taj podatak postoji.

  • +16
Ilustrativna galerija/Milanović na obilježavanju obljetnice osnutka "Puma" Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Pa pitamo pravobraniteljicu postoje li podaci o nečijoj seksualnoj orijentaciji i gdje postoje? Ili je ona samo čula od Andreja Plenkovića da postoje budući da je on javno rekao „zamislite da ja sad počnem govoriti tko je od političara i novinara kojeg seksualnog opredjeljenja“. Ako ti podaci ne postoje – a nadamo se da ne postoje - onda zahtjev pravobraniteljice prema Agenciji može samo značiti da traži Agenciju da utvrdi seksualnu orijentaciju ministra Habijana kako bi znala je li nadležna postupati po tom zahtjevu.

Pa kad si je već dala toliko truda u tumačenju ustavnih vrednota, Ured Predsjednika Republike očekuje od pravobraniteljice Ljubičić da pažljivo pročita i izjavu Damira Habijana - tada saborskog zastupnika HDZ-a koji se predstavljao kao ozbiljan pravnik i odvjetnik – a koji je u Hrvatskom saboru 10. ožujka 2023. rekao za predsjednika Milanovića da je „osoba koja očito ima bipolarni poremećaj“. Ona tada nije tražila „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“ zbog otkrivanja potencijalno vrlo ozbiljnog osobnog podatka, kao ni drugi veliki moralizatori i aktualni čuvari privatnosti osoba koje neskriveno monetiziraju svoje tijelo i seksualnost.

Iako pravobraniteljica Ljubičić zapravo nema veze sa zaštitom osobnih podataka, koristimo ovu priliku i njenu iznenada otkrivenu brigu za zaštitu osobnih podataka te lijepo molimo da u ime Predsjednika Republike zatraži od Agencije za zaštitu osobnih podataka „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“ zbog spomenute Habijanove izjave o Predsjedniku Republike. Vjerujemo kako će biti dosljedna i kako je raniji izostanak reakcije posljedica preopterećenosti poslom. I da, u pravu je ona, seksualna orijentacija jest u domeni privatnosti, tu se slažemo s pravobraniteljicom Ljubičić. Ali, ističemo kako biti gay nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine. Onda na scenu stupa i pravobraniteljica Ljubičić', piše u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednika RH.