26. NAJBOGATIJI NA SVIJETU

Ponižavajući poraz saudijskog princa u Londonu

31.07.2013 u 19:33

Bionic
Reading

Britanski sud naredio je saudijskom princu Alwaleedu bin Talalu, multimilijarderu, da plati 10 milijuna dolara provizije za prodaju svog privatnog zrakoplova bivšem libijskom diktatoru Gaddafiju 2006., što predstavlja ponižavajući pravni poraz za jednog od najbogatijih ljudi svijeta

Princ bin Talal, nećak saudijskog kralja, osobno je dva dana svjedočio na ročištu u londonskom visokom sudu početkom ovog mjeseca. Sudac Peter Smith u presudi objavljenoj u srijedu potpuno je odbacio njegovo svjedočenje nazvavši ga 'zbrkanim', 'nepouzdanim', 'beznadnim' i 'jadnim'.

Princa je tužila jordanska poduzetnica Daad Sharab koja je posredovala u prodaji zrakoplova, koja je ugovorena 2006. za 120 milijuna dolara. Bin Talal se branio da nije postojao sporazum da joj plati 10 milijuna dolara provizije već da je trebala biti isplaćena 'po njegovom nahođenju'. Sudu je rekao da joj nije platio ništa jer je tijekom ugovaranja posla potpuno 'prešla u libijski tabor'.

Princ bin Talal, 26. najbogatiji čovjek svijeta po Forbesu, najavio je žalbu na odluku. Reuters piše da je njegovo unakrsno ispitivanje vjerojatno bilo najneprijateljskije javno 'rešetanje' nekog člana saudijske kraljevske obitelji. Sudac Smith je u presudi napisao da je odvjetnik Daad Sharab 'potpuno razorio' prinčevu obranu u najvažnijim pitanjima spora.

Radi se o zrakoplovu raskošna interijera, s jacuzzijem, kožnim foteljama boje srebra i luksuznim bračnim krevetom, koji su libijski ustanici pokazivali kao trofej nakon Gaddafijeva svrgnuća. Tu je istu letjelicu Gaddafi poslao po Abdela Basseta al-Megrahija, bombaša iz slučaja Lockerbie, kada pušten iz škotskog zatvora 2009. godine.