BURA NA PRISAVLJU

Poništen natječaj za novu HTV-ovu sapunicu

23.06.2010 u 22:17

Bionic
Reading

HRT će poništiti natječaj za domaću sapunicu jer će novac namijenjen za novu seriju 'u ovim kriznim vremenima pametnije utrošiti na proizvode neporecive javne i trajne vrijednosti', rekao je za Večernji list v. d. glavnoga ravnatelja HRT-a Josip Popovac

Popovac je odbacio špekulacije da je natječaj bio namješten te dodao da će ta odluka biti sutra službeno objavljena. Za novu seriju od 200 epizoda HRT je planirao utrošiti 33 milijuna kuna, a zanimljivo je da je natječaj raspisan istog dana kada je Vlada odlučila za 20 kuna smanjiti TV pretplatu.

Nebojša Taraba, predsjednik Hrvatskoga društva nezavisnih televizijskih producenata i suvlasnik Drugog plana, tvrdi da nikakve pobune nezavisnih producenata, od kojih je HRT dužan naručiti deset posto programa, nije bilo i da hrvatsko gledateljstvo na jesen ipak neće ostati bez svoje sapunice.

Kaže da su takve priče glupost kako bi se ukinula praksa javnih natječaja i kako bi se poslovi ponovno sklapali ispod stola.
'Iza medijskih spinova stoje lobistički krugovi umiješani u poslove višemilijunskih izravnih pogodbi za ekstremno skupe povijesne sapunice, poput 'Gričke vještice', koje je bivše ravnateljstvo dogovaralo bez natječaja, a koje je sadašnje vodstvo HRT-a s Programskim vijećem zaustavilo', rekao je Taraba za Večernjak.

S druge strane, predsjednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić kaže: 'Ne znam nikoga od producenata i redatelja koji podržava ovu farsu od tzv. javnog natječaja za sapunicu, jer to nije javni natječaj nego javna sramota. Također nisam upoznao nikoga tko bi u ovoj situaciji smatrao da je proizvodnja tzv. sapunice programski prioritet javne televizije. Kad je riječ o 'Gričkoj vještici', to je dramska serija koju pripremamo više od tri godine, a ne sapunica, jer Jadran film sapunice ne zanimaju.'