obnova na baniji

Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća

26.01.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu, piše u srijedu Večernji list

Na natječaj su prispjele samo dvije ponude, dosta iznad procijenjene vrijednosti. Središnji ured objavio je da poništava javnu nabavu jer su prispjele ponude iznad europskih pragova javne nabave te da se novi postupak nabave u tehnologiji križno lameliranih nosača neće raspisivati.

Naime, Jedinstvo Krapina za gradnju 60 kuća poslalo je ponudu od 75,6 milijuna kuna (uključujući PDV), a Presoflex gradnja 69,8 milijuna kuna. Procjena Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje bila je 41,3 milijuna kuna (uključujući PDV).

I u samom postupku nabave zainteresirani ponuditelji upozoravali su da traženi način gradnje, CLT/ XLAM tehnologija, nije primjeren za obiteljske kuće s jednom etažom i da nepotrebno poskupljuje izgradnju kuća.

Inače, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je prvog izvođača radova na zamjenskim kućama koje će se graditi na potresom pogođenom području.

Riječ je o gradnji 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a izabrani je ponuditelj tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, u vlasništvu Marija Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je, kao prvooptuženi, bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf.

Mipek je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cijenu od 16,629 milijuna kuna + PDV. To je nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16,537 milijuna kuna.