TRAŽI SE KALMETINA GLAVA

'Ponašanje Vlade vrijeđa zdrav razum građana'

30.11.2009 u 13:04

Bionic
Reading

U Rijeci su u ponedjeljak saborski zastupnici SDP-a održali presicu pod nazivom 'Proračun istine'. Željko Jovanović, Slavko Linić, Romana Jerković i Luka Denona poručili su da je proračun za 2010. bez vizije i da vodi Hrvatsku u još veće zaduženje te da je kao takav neprovediv bez poreznog rasterećenja građana i gospodarstva

Stoga SDP predlaže odbijanje takvog proračuna i donošenje odluke o privremenom financiranju tijekom kojeg bi se donijele ključne mjere za izlazak iz krize i na temelju njih izradio proračun. Konačno rješenje jedino su prijevremeni izbori i smjena HDZ-ove vlasti, poručili su SDP-ovci iz Rijeke.

'Proračun za 2010. nije realan, nije stabilan, nije socijalan, ni razvojni, ali je proračun istine koja glasi: Vlada HDZ-a još jednom pokazuje da nema viziju, znanje, snagu ni sposobnost za rješavanje gospodarske i društvene krize i proračunom za 2010. vodi Hrvatsku dalje u još veći pad BDP-a, porast nezaposlenosti i još veće zaduženje. Ovo jest proračun istine, ali ova Vlada ne bi prošla ni prvo pitanje u 'Trenutku istine' jer su laži i obmane jedino što rade u cilju očuvanja svojih fotelja', rekao je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Jovanović se osvrnuo i na odgovornost ministra Božidara Kalmete u aferama koje potresaju tvrtke koje spadaju pod njegovo ministarstvo.

'Članak 114. Ustava je nedvosmislen: Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada. Božidar Kalmeta je rekao da nije u stanju sam kontrolirati sve što se događa u HAC-u, HC-u, HŽ-u, Jadroliniji, Hrvatskim poštama, zračnim lukama i još 20-ak tvrtki koje se nalaze u njegovom resoru. Iz tog razloga izabrao je i postavio članove uprave i nadzornih odbora u te tvrtke. Znači, odgovoran je za sve posljedice koje su nastale zbog nerada, nesposobnosti i radnji koje upućuju na korupciju i kriminal tih ljudi', rekao je Jovanović.

'Uzaludna je priča premijerke Kosor o spremnosti Vlade za borbu protiv korupcije kad pristaje da ministar odgovoran za procvat korupcije i dalje sjedi u toj Vladi. Takvo ponašanje predstavlja vrijeđanje zdravog razuma svih građana Hrvatske. Ako je u građaninu Kalmeti ostalo bar malo moralnosti, onda političar Kalmeta treba već sutra podnijeti ostavku. Osobno, kao oporbenom političaru meni odgovara da on to ne učini, jer ćemo tada napokon u Saboru imati priliku da pokažemo da nisu svi hrvatski političari isti. Jedni su u HDZ-u, a drugi u oporbi', zaključio je Jovanović.