EUROZONA NE POPUŠTA

Pomoć Grčkoj uvjetovana štednjom i privatizacijom

20.06.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Ministri financija eurozone nakon maratonskog sastanka u Luksemburgu u ponedjeljak su rano ujutro odgodili odluku o 12 milijarda eura zajma Grčkoj, sve dok njezin parlament nove stroge mjere štednje, javljaju agencije

Radi se o posljednjoj tranši ranije dogovorenog plana Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o spašavanju Grčke vrijednog ukupno 110 milijarda eura. Atena je objavila da joj posljednja tranša treba do sredine srpnja kako bi izbjegla bankrot.

Ministri financija eurozone nakon sastanka u Luksemburgu objavili su da će ta rata biti isplaćena tek pošto Grčka usvoji novu fiskalnu strategiju i zakone o privatizaciji.

Istodobno je u Ateni počela trodnevna sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o programu premijera Georgea Papandreua kojim bi se povećanjem poreza, rezanjem javnih troškova i privatizacijom trebalo prikupiti 50 milijarda eura do 2015. godine. Ispred paralamenta okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika koji su zastupnicima poručili da su izdajnici i lopovi, te im jasno dali do znanja da ne žele nove mjere štednje.

'Kako bi odobrili posljednju tranšu moramo biti sigurni da će grčki parlament usvojiti premijerov program pa smo odluku odgodili do početka srpnja', izjavio je belgijski ministar financija Dider Reynders.

Ministri su se istodobno obvezali da će usuglasiti još jedan zajam Grčkoj jer se ovaj od 110 milijarda eura pokazao nedostatanim. On bi trebao iznosti 120 milijarda eura, sastavljen od 60 milijarda eura službenog zajma, 30 milijarda doprinosa privatnog sektora, a jednako toliko trebao bi donijeti proces privatizacije.