NE NASJEDAJTE

Pomama za lažnim tamifluom na internetu

16.11.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Nervozni Britanci nasjeli su na internetsku ponudu i požurili kupiti tamiflu, lijek protiv takozvane svinjske gripe, u strahu da ga se neće moći domoći u ljekarnama

Prevaru je otkrila tvrtka za provjeru računalne sigurnosti Sophos. Naime, razotkrila je mrežu dobro organiziranih kriminalaca koji navode kupce na lažne ljekarne u zamjenu za svoj udio u novcu koji će ugrabiti od naivnih kupaca.

Istražitelji vjeruju da postoji na tisuće prevaranata, većinom su smješteni u Rusiji, a na promidžbi lijeka koji je ili krivotvoren ili ispod standarda rade danonoćno.

Iz Sophosa poručuju da prevaranti koji stoje iza lažnih internetskih ljekarni ne mare za zdravlje, privatne informacije i podatke o kreditnim karticama kupaca pa bi naručitelji mogli biti višestruko oštećeni. Dnevno prevaranti mogu zaraditi između 10 i 60 tisuća funti, a čak i više kako bude rasla zabrinutost koju budi širenje svinjske gripe.

Iz britanskog zavoda za zdravstvo poručuju da je cjepivo besplatno svima kojima treba pa nema smisla i dalje gristi mamac i puniti džepove prevarantima.

Osim Britanaca, mamac su zagrizli kupci iz SAD-a, Njemačke, Kanade i Francuske.