nacionalisti na vlasti

Poljskoj vladi izglasano povjerenje

04.06.2020 u 17:28

Bionic
Reading

Poljskoj nacionalističkoj vladi u četvrtak je izglasano povjerenje, čime će ona osnažiti vlast i kampanju svog saveznika, aktualnog predsjednika Andrzeja Dude na predstojećim predsjedničkim izborima

Prvi krug izbora održat će se 28. lipnja. Izbori su isprva bili planirani za 10. svibnja ali su odgođeni zbog epidemije koronavirusa.

Premijer Mateusz Morawiecki neočekivano je u četvrtak zatražio od parlamenta glasanje o povjerenju vladi, u pokušaju da pred izbore ojača poziciju svoje nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS).

"Ako imate dovoljno glasova, smijenite nas. Ako ne, pustite nas da radimo, ne ometajte nas”, rekao je Morawiecki uoči glasanja u donjem domu parlamenta, gdje njegova vladajuća koalicija ima većinu.

Duda, saveznik vladajućih nacionalista, dugo je bio uvjerljiv favorit. Zadnje ankete pokazuju međutim da mu se vodstvo smanjuje, posebice otkako je glavna oporbena stranka desnog centra Građanska platforma (PO) promijenila svojeg kandidata, istaknuvši liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog.

Jedna anketa čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazala je da bi Duda mogao izgubiti u drugom krugu ili od Trzaskowskog ili drugog glavnog protukandidata, televizijskog voditelja Szymona Holownia.

Analitičari objašnjavaju da PiS želi pomoći predsjedniku na kojeg su se odrazili problemi s imidžem stranke.

Politolog Rafal Chwedoruk smatra da stranka želi pokazati da je vladajuća većina stabilna.

Dudin reizbor je važan za vladajuću stranku kako bi provela svoj konzervativni program, koji uključuje reformu pravosuđa za koju kritičari smatraju da će potkopati neovisnost sudova.