predsjednički izbori

Poljski premijer traži glasanje o povjerenju vladi

04.06.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Poljski premijer neočekivano je u četvrtak zatražio od parlamenta glasovanje o povjerenju vladi, što se tumači kao pokušaj da ojača poziciju svoje nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) pred predsjedničke izbore 28. lipnja

'Ako imate dovoljno glasova, smijenite nas. Ako ne, pustite nas da radimo, ne ometajte nas', rekao je Mateusz Morawiecki u emotivnom govoru pred donjim domom parlamenta, gdje njegova vladajuća koalicija ima većinu.

Aktualni predsjednik države Andrzej Duda, saveznik vladajućih nacionalista, dugo je bio uvjerljiv favorit. Zadnje ankete pokazuju međutim da mu se vodstvo smanjuje, posebice otkako je glavna oporbena stranka desnog centra Građanska platforma (PO) promijenila svojeg kandidata, istaknuvši liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog.

Jedna anketa čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazala je da bi Duda mogao izgubiti u drugom krugu ili od Trzaskowskog ili drugog glavnog protukandidata, televizijskog voditelja Szymona Holownia.

Analitičari objašnjavaju da PiS želi pomoći predsjedniku na kojeg su se odrazili problemi s imidžem stranke. Politolog Rafal Chwedoruk smatra da stranka želi pokazati da je vladajuća većina stabilna.

Dudin reizbor je važan za vladajuću stranku kako bi provela svoj konzervativni program, koji uključuje reformu pravosuđa za koju kritičari smatraju da će potkopati neovisnost sudova.

Poljska je u srijedu objavila da će se predsjednički izbori održati 28. lipnja, umjesto 10. svibnja za kada su bili inicijalno planirani ali su odgođeni zbog pandemije koronavirusa.