SLOBODA KRETANJA

Poljski premijer napao Dansku zbog Schengena

07.07.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Dok su na konferenciji za novinare u Zagrebu u četvrtak predstavljali početak 18-mjesečnog radnog programa predsjedanja triju zemalja Poljske, Danske i Cipra, u prijateljskoj atmosferi dan prije u Europskom parlamentu bilo je vatre između Poljske i Danske

Naime, poljski premijer Donald Tusk napao je Dansku zbog 'nacionalističkih' graničnih kontrole u svom nastupnom govoru pod poljskim predsjedništvom.

'Ja sam protiv bilo kakvih barijera slobodi kretanja unutar Europske unije pod izgovorom borbe protiv problema migracije', rekao je pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu u srijedu, piše EU Observer.

Dekonstruiranje europskih integracija sada, nastavio je Tusk, i traženje odgovora za krizu u nacionalizmu je vrlo velika pogreška.

Tusk je također u Varšavi prošlog petka došao vrlo blizu da optuži vođa Francuske, Njemačke i Italije za hipokriziju u njihovom odnosu prema tuniskim izbjeglicama i grčkom dugu prozvavši 'političare koji kažu da podržavaju EU, ali u isto vrijeme vuku poteze koji tu istu uniju slabe'.

Danska je u utorak rasporedila 50 graničara na njemačku i švedsku granicu, odlukom koju mnogi vide kao uvod u moguću propast Schengenskog sporazuma o slobodi kretanja unutar jedinstvenog prostora Europske unije. Kopenhagen je taj potez opravdao borbom protiv šverca drogea, ali komentatori taj potez vide kao ustupak sve moćnijoj desničarskoj Danskoj narodnoj stranci.