SLOBODA KRETANJA

Poljski premijer napao Dansku zbog Schengena

Donald Tusk

Donald Tusk

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dok su na konferenciji za novinare u Zagrebu u četvrtak predstavljali početak 18-mjesečnog radnog programa predsjedanja triju zemalja Poljske, Danske i Cipra, u prijateljskoj atmosferi dan prije u Europskom parlamentu bilo je vatre između Poljske i Danske

Naime, poljski premijer Donald Tusk napao je Dansku zbog 'nacionalističkih' graničnih kontrole u svom nastupnom govoru pod poljskim predsjedništvom.

'Ja sam protiv bilo kakvih barijera slobodi kretanja unutar Europske unije pod izgovorom borbe protiv problema migracije', rekao je pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu u srijedu, piše EU Observer.

Dekonstruiranje europskih integracija sada, nastavio je Tusk, i traženje odgovora za krizu u nacionalizmu je vrlo velika pogreška.

Tusk je također u Varšavi prošlog petka došao vrlo blizu da optuži vođa Francuske, Njemačke i Italije za hipokriziju u njihovom odnosu prema tuniskim izbjeglicama i grčkom dugu prozvavši 'političare koji kažu da podržavaju EU, ali u isto vrijeme vuku poteze koji tu istu uniju slabe'.

Danska je u utorak rasporedila 50 graničara na njemačku i švedsku granicu, odlukom koju mnogi vide kao uvod u moguću propast Schengenskog sporazuma o slobodi kretanja unutar jedinstvenog prostora Europske unije. Kopenhagen je taj potez opravdao borbom protiv šverca drogea, ali komentatori taj potez vide kao ustupak sve moćnijoj desničarskoj Danskoj narodnoj stranci.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!